In het Verenigd Koninkrijk heeft 42 procent van de 12-plussers een booster gehad. En toch gaan ze het ook daar niet redden, schrijft een Oxford-professor. "Je hoeft geen modelleur te zijn om de implicaties voor Nederland in te schatten."
Dat is de reactie van infectieziektenmodelleur Marino van Zelst op Twitterberichten van de Britse virologieprofessor aan Oxford, Aris Katzourakis. "Het probleem is dat, gezien de groei van omikron, de booster te laat komt. Er is te veel groei, te veel verdubbelingen om te verwerken. Het einde van januari ziet er heel slecht uit," schrijft Katzourakis op Twitter.
"Er is gewoon niet genoeg tijd om iedereen een booster te geven en de immuniteit op tijd te laten werken. Dat blijkt duidelijk uit de modellen en niet alleen de meest pessimistische. Het VK heeft zeker meer maatregelen nodig," klinkt het verder.
There just isn't the time for enough boosters to happen and immunity to kick in on time. This is clear from the models, and not just the most pessimistic end of the spectrum. The UK will definitely need more measures. 3/n
— Aris Katzourakis (@ArisKatzourakis) December 15, 2021
Britse viroloog: in het VK gaan we het niet redden met boosters, want het kost teveel tijd om immuniteit te verhogen met boosters.
— Marino van Zelst? (@mzelst) December 15, 2021
In het VK is nu 42% van de 12+ bevolking geboosterd.
Je hoeft geen modelleur te zijn om de implicaties voor Nederland in te schatten. https://t.co/QuDo0a3A2O