Veel vrouwen in het westen durven amper nog koolhydraten te eten. Waren brood, rijst en pasta vroeger onschuldige energieleveranciers, nu zijn het dikmakers waar je dood aangaat. Maar hoe zit dat dan met de Japanners? Ze leven het langste van ons allemaal en
obesitas komt er nauwelijks voor. En dat komt volgens onderzoekers vooral door hun dieet dat
rijk is aan...koolhydraten. Uit een nieuwe studie van het National Center for Global Health and Medicine in Tokyo, blijkt dat wie zich strikt houdt aan de Japanse voedingsrichtlijnen 15 procent minder kans heeft om te overlijden aan onder meer hartziekten en beroertes. Voor het onderzoek werden 80.000 mensen vijftien jaar lang gevolgd. Ze vulden vragenlijsten in over hun eetgewoonten en leefstijl. De Japanse schijf van vijf ziet er uit als een omgekeerde piramide. Bovenaan staan 5 tot 7 porties granen, zoals witte rijst, brood, noodles of rijsttaart. Daaronder volgen groenten, vis en vlees. Wat opvalt is dat het Japanse eetpatroon rijk is aan koolhydraten, groenten en vis en relatief weinig vet bevat. Feitelijk het omgekeerde van wat in het westen momenteel de trend is. Hier staan vooral meer vet en minder koolhydraten op het menu. En vooralsnog zijn er tien keer zoveel Amerikanen met obesitas als Japanners. Misschien is maat houden dan ook een belangrijker aspect van een gezonde leefstijl dan of je nu een boterham eet of een blokje kaas.