Voel je je voortdurend uitgeput? Je bent niet alleen. In de snelle wereld voeren velen van ons een eindeloze strijd met uitputting. Je hebt vast een idee waar die vermoeidheid van komt.
Maar voordat je naar nog een kop koffie grijpt of je hectische schema de schuld geeft, zijn hier
de acht verrassende redenen waarom je je zo moe voelt en hoe je daar verandering in kunt brengen.
1. Je beweegt niet genoeg
Die zittende levensstijl kan de oorzaak zijn van je vermoeidheid. Regelmatige lichaamsbeweging is een spelbreker om je energieniveau op te krikken.
Dit komt omdat wanneer we onze spieren niet trainen, dit kan leiden tot een verslechtering van de conditie van het bewegingsapparaat en het cardiovasculaire systeem, wat er weer voor kan zorgen dat we ons neerslachtig en depressief voelen.
2. Je houding is verkeerd
Als je onderuitgezakt achter je bureau zit of voorovergebogen zit terwijl je thuis werkt, kan je houding je energie wegzuigen.
Een slechte houding belast de spieren en vermindert de bloedstroom, waardoor er minder zuurstof door het lichaam circuleert.
Als een probleem met de wervelkolom de spieren uit balans brengt, wordt deze druk zwaarder voor andere spiergroepen en de stress die je kunt verdragen zorgt ervoor dat je je uitgeput voelt.
3. Je eet te veel koolhydraten
Kies voor volle granen en breng eiwitten en groenten op je bord om je energieniveau op peil te houden.Te veel koolhydraten kunnen leiden tot die gevreesde middagdip. Hoewel koolhydraten essentieel zijn, kunnen te veel koolhydraten je bloedsuikerspiegel doen pieken en je vervolgens laten instorten.
4. Je drinkt te veel koffie
Die extra grote latte zorgt misschien voor een tijdelijke oppepper, maar te veel cafeïne kan je slaappatroon verstoren en je een suf gevoel geven.
Koffie stimuleert de afgifte van adrenaline, wat leidt tot een tijdelijke energieboost.
Na verloop van tijd kan dit bijniervermoeidheid veroorzaken, wat bijdraagt aan uitputting.
Het vochtafdrijvende effect van koffie kan uitdroging veroorzaken, wat de lichaamsfuncties beïnvloedt en leidt tot vermoeidheid.
Koffie beïnvloedt ook de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt schommelingen, wat kan leiden tot vermoeidheid.
Die extra grote latte zorgt misschien voor een tijdelijke oppepper, maar overmatige cafeïne kan je slaappatronen verstoren en je een suf gevoel geven.
5. Je zit te lang
Zitten is het nieuwe roken, zeggen ze, en dat is niet overdreven. Lang zitten kan leiden tot vermoeidheid en ongemak.
Sta op, rek je uit en neem regelmatig pauzes om je energie te laten stromen en je lichaam fris te houden.
6. Je hebt niet genoeg seks
Regelmatige seksuele activiteit is gekoppeld aan een betere slaap en een hoger energieniveau.
Als je een relatie hebt, kan het opnieuw contact maken met je partner niet alleen je humeur een boost geven, maar ook je energie een broodnodige oppepper geven.
Hormonen zoals prolactine en oxytocine komen vrij tijdens de seks en deze helpen om een goede nachtrust te bevorderen.
7. Je drinkt elke dag frisdrank
Vervang frisdrank door water of kruidenthee om je energieniveau stabiel te houden.
Die bruisende, suikerhoudende drankjes zijn misschien een traktatie, maar ze kunnen ook energiecrashes veroorzaken. Een hoog suikergehalte leidt tot snelle pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
8. Je voedt je darmen niet
Een gezonde darm betekent een energiekere jij. Als je niet genoeg vezelrijk voedsel of probiotica eet, kan je darmflora uit balans zijn, wat je energie beïnvloedt.
Neem voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en veel groenten op in je dieet om je darmen (en je energie) in topvorm te houden.