Wie als kind veel groente en
fruit eet, heeft op latere
leeftijd minder last van verkalking van de kransslagader en daardoor minder kans op hartziekten. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers. Ze volgden sinds 1985 ruim 2500 mensen met een normaal eetpatroon. De deelnemers waren verdeeld in drie groepen afhankelijk van de hoeveelheid groente en fruit die ze aten. De groep met het hoogste fruit-en groenteverbruik (gemiddeld 8 porties per dag) had 26 procent minder kans om 20 jaar later aderverkalking te ontwikkelen, dan de mensen die op jonge leeftijd het minste fruit en groenten aten (dagelijks zo'n 3 porties). Dat was te zien op CT-scans. Eerdere studies toonden al wel een sterk verband aan tussen de consumptie van groente en fruit en het risico op hartaandoeningen, maar dit is het eerste onderzoek dat laat zien dat de consumptie op jonge leeftijd later nog zo'n groot effect heeft. ''Mensen moeten niet wachten met gezond eten tot ze oud zijn'', zegt hoofdauteur en cardioloog Michael D. Miedema.