Is het de rode
wijn, de kaas of toch de olijfolie, die de Fransen gezond houdt? Onderzoekers breken zich nog steeds het hoofd over de zogenoemde Franse paradox: ze eten veel vet, maar krijgen nauwelijks hartkwalen. In Frankrijk sterven vijftig mensen per honderdduizend aan hart- en vaatziekten. In de VS zijn dat er drie keer zoveel. Jarenlang is gedacht dat de Franse liefde voor rode wijn hen behoedde voor een vroegtijdig overlijden. Het stofje resveratrol dat in de wijn zit, is weliswaar gezond, maar je moet je wel een alcoholvergiftiging drinken wil je er zoveel van binnen krijgen dat het effect heeft. Als het niet aan de wijn ligt, zo dachten wetenschappers, moet het door de porties komen. Die zijn substantieel kleiner dan in andere landen, waardoor Fransen minder last hebben van overgewicht. Ook bevat het eten meer olijfolie, meer noten en minder suiker. Toch kunnen ook deze eetgewoonten geen volledige verklaring bieden voor het gezonde hart van de Fransen. De nieuwste theorie gaat over de Franse kaas. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de bio-actieve eiwit- en vetcomponenten die ontstaan tijdens kaasrijping goed zijn voor je cholesterolgehalte en darmflora. Maar deze hypothese lijdt aan hetzelfde euvel als die van de rode wijn: je moet wel heel veel kaas eten wil het effect hebben. Volgens Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid, bestaat de Franse paradox dan ook uit tal van leefstijlfactoren. Behalve wijn en kaas, eten Fransen ook veel groente, fruit, meer vis en plantaardige olie en minder boter. Kok zegt in : "Het wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet niet alleen maar slecht is. Het hangt ervan af waar dat vet in zit en wat je erbij eet."