Niets mis met een blokje, plakje of pizza vol kaas, blijkt nu. Je leeft er zelfs langer door. Lange tijd werd kaas als een ongezonde lekkernij beschouwd: te veel zout, calorieën,
vet en cholesterol, maar dat valt mee. Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen hebben ontdekt dat het eten van kaas juist kan leiden tot een lager risico op
hartziekten en zelfs een hogere levensverwachting. De wetenschappers bestudeerden de gegevens van 29 studies om een verklaring te vinden voor de zogenoemde 'Franse paradox'. In Frankrijk komen hartziekten relatief weinig voor terwijl de Fransen de meeste kaas consumeren ter wereld. Dat komt waarschijnlijk doordat kaas dus best gezond is. Er zitten eiwitten in, calcium en vitamine B-12. Calcium zorgt ervoor dat het vet minder goed wordt opgenomen door ons lichaam en de verhouding eiwitten en vet maakt dat je langer een vol gevoel hebt. Het zout in kaas bleek bovendien niet tot een hoge bloeddruk te leiden. Professor Arne Astrup van de Deense universiteit legt uit: "Er zit veel magie in de samenstelling van kaas. De andere bestanddelen en ingrediënten zijn veel belangrijker dan verzadigd vet en zout." Lekker kaas eten dus.