De wonderen zijn de wereld nog niet uit: rode
wijn blijkt toch gezond. Matig gebruik beschermt tegen hersenziektes als Alzheimer en Parkinson, concluderen onderzoekers. Enkele jaren geleden werd het gezondheidsvoordeel van rode wijn onderuit gehaald. Het gezonde stofje resveratrol was maar zo beperkt aanwezig dat het geen
effect kon hebben. Toch zien wetenschappers ook al jaren dat rode wijn wel iets goeds doet tegen de veroudering van de hersenen. Maar een verklaring was er niet. Tot nu. De wetenschappers van het Instituut voor Voedingswetenschappelijk Onderzoek in Madrid hebben eens gekeken naar de
stoffen die achterblijven in het lichaam nadat de wijn de darmen is gepasseerd. Ze ontdekten dat deze metabolieten voorkomen dat lichaamscellen afsterven als ze onder stress staan, terwijl ze dan normaal gesproken wel doodgaan. Nog opvallender is dat de metabolieten op verschillende punten in de cel actief zijn, zodat ze op meerdere momenten het afstervingsproces tegengaan. Maar de mate waarin dat zo werkt hangt af van je darmflora. "Met andere woorden, verschillen in onze darmflora leiden tot andere metabolieten. Dit onderschrijft het idee dat mensen op verschillende manieren voordeel hebben van bepaalde voedingsmiddelen", aldus dr. Esteban-Fernández. "Dit individuele verschil mag niet worden genegeerd als je de gezondheidseffecten van voedsel wil begrijpen." Kortom: het heilzame effect van rode wijn is niet voor iedereen hetzelfde, maar voor de zekerheid kun je maar beter een glaasje nemen.