Intermittent fasting helpt mogelijk tegen dementie en MS

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 31 januari 2022 om 12:40
anp 366465784

Periodiek vasten zou bij mensen met alzheimer, MS of epilepsie kunnen helpen de ziekte te vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse Radboud Universiteit.

Bij de studie werden mensen onderzocht die dagelijks 12 uur achter elkaar niets aten, dus bijvoorbeeld tussen 20.00 en 08.00 uur, of 48 uur per week geen voedsel binnenkregen. "Voor die periode geldt dat je metabole systeem een switch maakt", vertelt darm- en breinonderzoeker Mirjam Bloemendaal, die meewerkte aan het onderzoek, tegen RTL Nieuws. "Je gebruikt geen suikers die je binnenkrijgt, maar gaat over op de lichaamsvetten."

Dat zou goed zijn voor de gezondheid van de hersenen. "We hebben bewijs gevonden dat de aftakeling van neuronen in het brein bij zieke mensen minder hard gaat op het moment dat ze voor een lange periode niets eten."

Intermittent fasting is op dit moment vooral een populaire dieetvorm. "Maar: het hangt er vooral vanaf wat je dan eet op de momenten dat het mag", zegt Tara Eikenaar van het Voedingscentrum. "En er is nog geen onderzoek of periodiek vasten op de lange termijn een positief effect heeft op de gezondheid."

Onderzoeker Bloemendaal benadrukt ook dat er nog veel onduidelijk is. "We weten nog niet wat het effect is van wát je eet op de momenten dat je mag eten. Kan je dan heel veel eten, of moet je dan ook matigen en alleen gezond eten?" Ook is niet bekend of vasten nut heeft als je nog geen neurologische aandoening hebt.