Koffie is vermoedelijk goed voor mensen met darmkanker. Uit Wagenings onderzoek blijkt dat wie tussen de drie en vijf kopjes koffie per dag drinkt minder kans heeft dat de ziekte terugkomt. Ook de overlijdenskans aan darmkanker neemt af.
Aan de Wageningen Universiteit loopt al vijftien jaar een onderzoek naar de leefstijl van darmkankerpatiënten. Een van de interessante resultaten: wie de ziekte heeft en vier kopjes koffie per dag drinkt heeft 32 procent minder kans dat de tumoren terugkomen dan wie maar twee koppen per dag consumeert. Dat is een behoorlijk verschil, aangezien darmkanker bij 20 tot 30 procent van de patiënten terugkeert.
Eerder al bleek dat mensen die veel koffie drinken minder kans hebben op baarmoeder- en leverkanker. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte, besloot daarom de relatie tussen koffie en darmkanker nader te onderzoeken. Waarom koffie zo goed is, weet de onderzoeker nog niet precies. Wel is al duidelijk dat het hoogstwaarschijnlijk niet de cafeïne is.
"Het zou kunnen dat koffie invloed heeft op de hoeveelheid vet rond de lever, die mogelijk gevolgen heeft voor de terugkeer van tumoren”, vertelt ze
in De Telegraaf. Maar ook de antioxidanten in koffie zouden gunstige effecten kunnen hebben.
En niet alleen tegen kanker, ook voor de nieren, het hart en de bloedvaten werkt koffie beschermend. "Als je ouder wordt, gaat je nierfunctie achteruit. Dat kun je afremmen door veel koffie te drinken. Het kan ook helpen tegen hart- en vaatziekten en diabetes.”