Voedingsmiddelenproducent Nestlé zegt een nieuwe manier te hebben gevonden om de hoeveelheid
suiker in haar producten met 40 procent terug te dringen zonder dat de
smaak verloren gaat. De zoetstof moet in 2018 op de markt komen. Het bijzondere eraan is dat het geen suikervervanger is zoals aspartaam of stevia, maar dat het gewoon normale suiker is, maar dan in een andere vorm. De nieuwe suikerkristallen kunnen sneller oplossen op je tong, waardoor er meer smaak vrij komt en er dus minder suiker nodig is. Door suikerkristallen op te bouwen uit alleen een buitenste laag, wordt de hoeveelheid suiker in een kristal sterk verminderd. Alleen de buitenste laag heeft invloed op de smaakpapillen. Door de nieuwe methode komt er dus minder suiker in je maag terecht, terwijl de smaak behouden blijft. Het idee is niet helemaal nieuw. In 2010 patenteerde Pepsi, eigenaar van chipsmerk Lay's, een vorm van tafelzout, waarbij de grotere oplosbaarheid zou moeten gaan zorgen voor evenveel smaak met minder zout.