De nieuwe Duitse voedingsrichtlijnen van het Duitse gezondheidsbureau adviseren onder andere het beperken van de consumptie van eieren tot één per week en het drinken van 1,5 liter water per dag1. Meer dan driekwart van de Duitse maaltijden zou uit plantaardige producten moeten bestaan. Hoe verhoudt die nieuwe richtlijn zich tot bestaande adviezen?
Het Voedingscentrum in Nederland promoot de Schijf van Vijf, die richtlijnen biedt voor een gezonde en duurzame voeding. Deze richtlijnen omvatten het eten van veel groente en fruit, het kiezen voor vooral volkorenproducten, meer plantaardige en minder dierlijke producten, het gebruik van zachte en vloeibare vetten, en het drinken van dranken zonder suiker.
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter vocht te drinken, waarbij water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk en sojadrink worden aanbevolen.
Wat betreft de consumptie van eieren, adviseert het Voedingscentrum om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei, met een aanbeveling van 2 tot 3 eieren per week voor een gezonde voeding. Voor vegetariërs ligt dit aantal iets hoger, namelijk 3 tot 4 eieren per week.
Het RIVM benadrukt dat een gezond voedingspatroon vooral plantaardige en weinig dierlijke producten bevat, rijk is aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten en magere melkproducten, en weinig rood- en bewerkt vlees, dranken met alcohol en suiker, zout en verzadigde vetzuren bevat.
De voordelen van plantaardige voedsel zijn talrijk.