Nieuwe richtlijn: 1 ei en anderhalve liter water

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 10 maart 2024 om 16:37
68eecfd7 9b77 4e14 a5bc cee905abde89
De nieuwe Duitse voedingsrichtlijnen van het Duitse gezondheidsbureau adviseren onder andere het beperken van de consumptie van eieren tot één per week en het drinken van 1,5 liter water per dag1. Meer dan driekwart van de Duitse maaltijden zou uit plantaardige producten moeten bestaan. Hoe verhoudt die nieuwe richtlijn zich tot bestaande adviezen?
Schijf van Vijf - Voedingscentrum
Het Voedingscentrum in Nederland promoot de Schijf van Vijf, die richtlijnen biedt voor een gezonde en duurzame voeding. Deze richtlijnen omvatten het eten van veel groente en fruit, het kiezen voor vooral volkorenproducten, meer plantaardige en minder dierlijke producten, het gebruik van zachte en vloeibare vetten, en het drinken van dranken zonder suiker.
Waterconsumptie
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter vocht te drinken, waarbij water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk en sojadrink worden aanbevolen.
Eieren
Wat betreft de consumptie van eieren, adviseert het Voedingscentrum om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei, met een aanbeveling van 2 tot 3 eieren per week voor een gezonde voeding. Voor vegetariërs ligt dit aantal iets hoger, namelijk 3 tot 4 eieren per week.
RIVM - Voeding en Gezondheid
Het RIVM benadrukt dat een gezond voedingspatroon vooral plantaardige en weinig dierlijke producten bevat, rijk is aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten en magere melkproducten, en weinig rood- en bewerkt vlees, dranken met alcohol en suiker, zout en verzadigde vetzuren bevat.
Plantaardige voedsel
De voordelen van plantaardige voedsel zijn talrijk.
Gezondheidsvoordelen
  1. Gewichtsbeheersing: Eenplantaardig dieet bevat vaak meervezels en minder verzadigde vetten, wat kan helpen bij het behouden van eengezond gewicht2.
  2. Hartgezondheid: Heteten van meerplantaardige voedingsmiddelen kanhet risico ophart- en vaatziekten verlagen2681517.
  3. Goede spijsvertering:Een hogere inname van vezels uitplantaardige bronnen bevordert eengoede stoelgang2.
  4. Minder kans opbepaalde ziekten: Plantaardige voeding kan hetrisico op bepaalde soorten kanker, diabetesen andere chronische ziekten verlagen58.
  5. Rijk aan voedingsstoffen:Plantaardige voeding voorziet hetlichaam van eenbreed scala aanvitamines, mineralen en antioxidanten19.
Milieuvoordelen
  1. Lagere milieu-impact: Plantaardige voeding heeft overhet algemeen een lagere CO2-uitstoot en minder impact op landgebruik en waterverbruik dan dierlijke producten.
  2. Biodiversiteit: Het verminderen van de consumptie van dierlijke producten kan helpen bij het behoud van biodiversiteit en het verminderen van ontbossing.
Overige voordelen
  1. Dierenwelzijn: Minder consumptie van dierlijke producten draagt bij aan een vermindering van de vraag naar veehouderij, wat positief kan zijn voor dierenwelzijn.
  2. Duurzaamheid: Een plantaardig dieet kan bijdragen aaneen duurzamere voedselproductie en-consumptie.