Dit is het nieuwste gezondheidsadvies: draag geen oordopjes, luister niet naar muziek en kijk geen tv tijdens het
eten. Dan hoor je jezelf namelijk niet smakken of slurpen. En dat is belangrijk, want uit een onderzoek van de Brigham Young University en de Colorado State University (VS) blijkt dat de
geluiden die je maakt terwijl je eet van invloed zijn op de hoeveelheid die je eet. Het 'Crunch Effect', zoals de onderzoekers het noemen, houdt in dat je minder eet als je je bewust bent van de geluiden die je produceert tijdens het eten. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet over het sissen van spekjes, het kraken van crème brûlée of het ploffen van popcorn. Het gaat om de geluiden die je zelf produceert: smakken, slurpen of het kraken van chips in je mond. Het effect is ook sterker naarmate het smakken of slurpen luider is. Tot nu toe werd er nauwelijks aandacht besteed aan deze belangrijke zintuiglijke trigger tijdens het eten. Nu is uit drie experimenten gebleken dat het effect van eetgeluiden op de hoeveelheid die je eet zelfs optreedt als je alleen nog maar denkt aan die geluiden, bijvoorbeeld door het kijken naar een advertentie over chips. Het effect is tijdens een individuele maaltijd niet erg groot, maar als je al die kleine beetjes optelt gedurende een jaar, kan het toch wat kilo's schelen.