Kleine kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat kan ertoe leiden dat ze te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en niet gevarieerd genoeg eten. Een kind dat weigert te eten zorgt daarnaast ook voor stressvolle situaties voor de ouders. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht gingen bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar na welke eigenschappen van het voedsel bepalen of de kinderen hun eten laten staan of opeten. Daaruit bleek dat de textuur van voedsel belangrijker is dan de smaak en de kleur. De kinderen kregen als basis roze yoghurt met frambozensmaak voorgeschoteld. Van tevoren was vastgesteld dat ze dit lekker zouden vinden. Tijdens het experiment werd de kleur van de yoghurt aangepast zonder de frambozensmaak te veranderen. De ongebruikelijke kleuren blauw en groen bleken geen effect te hebben op het eetgedrag. De kinderen namen er net zo veel lepels van als van de roze frambozenyoghurt. Ook het veranderen van de smaak in appel of citroen (zonder de roze kleur te veranderen) bleek geen invloed te hebben. Als de onderzoekers echter de textuur van de yoghurt veranderden door kwart stukjes framboos of frambozenpulp toe te voegen wilden de peuters het niet meer proeven. De wetenschappers adviseren ouders daarom om vroeg te beginnen met kinderen te laten wennen aan verschillende voedseltexturen en niet alleen te variëren met smaken.
Bron(nen): Maastricht UMC+