Pakjes, zakjes, blikjes, ze zijn zo handig, al weet je wel dat er veel suiker in zit. Er zijn echter ook producten waarvan je niet direct verwacht dat ze suiker bevatten en zeker niet zoveel. Twaalf voorbeelden: Op de ingrediëntenlijst van ham, salami of worst staat vrijwel altijd dextrose. Hamburgers, gehakt, je denkt dat het enkel verwerkt vlees is, maar behalve aardappel zit er ook glucosestroop en maltodextrine in, oftewel suiker. Groenten in potjes of blikken bevat heel veel suiker. Een potje rode kool bestaat bijvoorbeeld voor tien procent uit suiker. In 800 gram tomatensoep van Unox zitten tien suikerklontjes. Niet alleen een wit bolletje, maar ook dat zo gezond ogende meergranenbrood bevat vaak suiker. Ook weer zo'n gezond product dat veel suiker bevat. Kijk maar eens naar AH Volkoren Knäckebröd. Een pakje Maggi-aardappelpuree voor ovenschotel bestaat voor 83 procent uit aardappel en 7,4 procent uit dextrose. Pesto is vet, niet zoet, behalve als je een goedkoop potje uit de supermarkt haalt. Dan zit er plots suiker in. Minder vet betekent meestal meer suiker. Vandaar dat het aantal calorieën van bijvoorbeeld light-chips nauwelijks omlaag gaat. Of neem Calvé pindakaas light: 30 procent minder vet, maar 60 procent meer suiker. Een van de grootste fopproducten in de supermarkt is guacamole. In de standaard potjes zit nauwelijks avocado en vooral heel veel suiker. Koffiecreamer heeft niets met melk te maken. Het bestaat voornamelijk uit suiker en kokosvet. Inmiddels weten we het wel: pastasauzen, woksauzen, saladedressings, ze zitten bomvol suiker. Denk aan vier tot acht klontjes per pot.