Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten plantaardige melk verkrijgbaar, elk met zijn eigen unieke smaak en voedingsstoffenprofiel. Er is
Sojamelk, amandelmelk, havermelk, rijstemelk en kokosmelk. Naast deze populaire opties zijn er nog veel andere soorten plantaardige melk verkrijgbaar, zoals hennepmelk, hazelnootmelk en macadamia melk. Met zoveel verschillende keuzes om uit te kiezen, is er zeker een plantaardige melk die perfect is voor jou. Welke soort plantaardige melk schuimt het beste en welke kun je beter gebruiken in een cake? De hoeveelheid eiwitten, vetten en suikers kan enorm verschillen. Om deze reden werken sommige melkalternatieven beter in bepaalde gerechten en toepassingen dan andere soorten. Welke plantaardige melksoort gebruik je wanneer?
Voor het opschuimen van melk in koffie zoals cappuccino's, werken de volgende soorten het beste vanwege hun eiwitgehalte en vetgehalte:
Voor het bakken van taarten, cakes etc. zijn de volgende soorten geschikt:
De meeste plantaardige melksoorten zijn geschikt voor smoothies, zoals kokosmelk voor een tropische smaak. Dus in het kort: voor koffie erwtenmelk of sojamelk, voor bakken sojamelk of kokosmelk, voor soepen/sauzen sojamelk of cashewmelk, en voor smoothies is de smaakvoorkeur leidend.