Van havermelk en macadamiamelk tot erwtenmelk, wanneer gebruik je welke plantaardige melk

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 12 april 2024 om 19:01
bijgewerkt om vrijdag, 12 april 2024 om 19:22
image
Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten plantaardige melk verkrijgbaar, elk met zijn eigen unieke smaak en voedingsstoffenprofiel. Er is
Sojamelk, amandelmelk, havermelk, rijstemelk en kokosmelk. Naast deze populaire opties zijn er nog veel andere soorten plantaardige melk verkrijgbaar, zoals hennepmelk, hazelnootmelk en macadamia melk. Met zoveel verschillende keuzes om uit te kiezen, is er zeker een plantaardige melk die perfect is voor jou. Welke soort plantaardige melk schuimt het beste en welke kun je beter gebruiken in een cake? De hoeveelheid eiwitten, vetten en suikers kan enorm verschillen. Om deze reden werken sommige melkalternatieven beter in bepaalde gerechten en toepassingen dan andere soorten. Welke plantaardige melksoort gebruik je wanneer?

Wanneer gebruik je welke melk?

Koffie
Voor het opschuimen van melk in koffie zoals cappuccino's, werken de volgende soorten het beste vanwege hun eiwitgehalte en vetgehalte:
  • Sojamelk: Heeft een neutraal aroma en schuimt goed op.
  • Baristamelk: Speciaal verrijkt met extra eiwitten en vetten voor optimaal schuimen.
  • Havermelk: Schuimt minder goed dan sojamelk, maar heeft een romige en milde smaak die goed past bij koffie.
  • Erwtenmelk: Bevat relatief veel eiwitten waardoor het goed opschuimt, mogelijk beter dan andere plantaardige melksoorten.
Bakken
Voor het bakken van taarten, cakes etc. zijn de volgende soorten geschikt:
  • Sojamelk: Geeft een romige textuur zonder uitgesproken smaak.
  • Amandelmelk: Voegt een nootachtige smaak toe.
  • Kokosmelk: Geeft een tropische kokossmaak, lekker in fruitige baksels.
Soepen en sauzen
  • Sojamelk: De ongezoete variant is geschikt voor soepen en sauzen vanwege het hoge eiwitgehalte.
  • Cashewmelk: Heeft een boterachtige en milde nootachtige smaak, lekker in pastasauzen.
  • Kokosmelk: De zoete kokossmaak past goed bij curry's en pittige gerechten.
Smoothies
De meeste plantaardige melksoorten zijn geschikt voor smoothies, zoals kokosmelk voor een tropische smaak. Dus in het kort: voor koffie erwtenmelk of sojamelk, voor bakken sojamelk of kokosmelk, voor soepen/sauzen sojamelk of cashewmelk, en voor smoothies is de smaakvoorkeur leidend.