Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom een glas rode
wijn en een mals stuk
vlees zo goed samengaan? Wetenschappers hebben de oorzaak ontdekt. Ze zijn tegenhangers van elkaar, de yin en yang van de voedselwereld. Wijn heeft een adstringerend effect op de mond, ofwel 'samentrekkend', door de tannine die erin zit. De mond wordt er stroever en droger van. Vet maakt de mond juist weer gladder. Als de wijn en het vlees met hun tegengestelde effecten samenkomen in de mond, zorgt het voor een perfect evenwicht. De tannine in combinatie met droog vlees zorgt dat het glibberige effect dat vlees heeft, wordt tegengewerkt. Dit verklaart ook waarom olie en azijn in slasauzen zo goed samengaan, en gember met sushi. Het goed samengaan van bepaalde voedingsmiddelen heeft niet alleen met
smaak te maken, maar ook hoe deze twee onze mond laten voelen. 'De mond is misschien wel het meest gevoelige orgaan in het lichaam. Hoe voedsel in onze mond aanvoelt, heeft invloed op welk voedsel we kiezen om te eten', aldus één van de onderzoekers.