De meeste mensen halen eten dat ze willen ontdooien de avond ervoor uit de vriezer en leggen het in de
koelkast. Zo ontdooit het met de minste kans op voedselvergiftiging denkt men, maar het zorgt eigenlijk vooral voor nodeloos smaakverlies. Volgens wetenschappers van het SP Technisch Onderzoeksinstituut in het Zweedse Göteborg is het idee om
voedsel te ontdooien in de koelkast gebaseerd op een mythe. Ze stellen dat je bevroren etenswaren het beste op de juiste temperatuur kunt brengen door ze in een pan met water te leggen. Water geleidt beter, waardoor het voedsel sneller ontdooit en de smaak veel beter behouden blijft. De onderzoekers raden ook af om de magnetron te gebruiken. De microgolven beschadigen het vlees tijdens het opwarmen. De Noorse professor Bjørg Egelandsdal reageert: "Misschien denken mensen dat eten ontdooien in de koelkast het meest hygiënisch is, maar dat geldt alleen voor ontdooid voedsel. Het is altijd beter om etenswaren snel te ontdooien in water."