Het is geen gebrek aan discipline of wilskracht waardoor mensen obesitas krijgen. Hen een schuldgevoel aanpraten werkt dan ook alleen maar averechts, stellen top-psychologen in een nieuw Brits rapport.
Steeds meer mensen worden te dik. In Nederland heeft inmiddels meer dan de helft last van overgewicht. In het Verenigd Koninkrijk is dat zelfs twee derde. Deze toename kan niet worden verklaard door een plotselinge afname van motivatie. "Het is niet toe te schrijven aan een individueel gebrek aan wilskracht," aldus de wetenschappers.
"De mensen die de grootste kans hebben op een ongezond gewicht zijn degenen met een verhoogd genetisch risico en de mensen die in een omgeving leven die overeten en inactiviteit in de hand werkt," klinkt het.
"Veel te dikke mensen leven in een arme omgeving en ervaren veel stress. Denk aan grote levensgebeurtenissen en trauma's. Vaak bieden de buurten waarin ze leven weinig kans om te bewegen en is de toegang tot gezonde en betaalbare voeding beperkt," zeggen de psychologen.
Psychologische ervaringen spelen ook een grote rol, staat in het rapport. Bijna de helft van de volwassenen die hulp zoekt tegen obesitas heeft een moeilijke jeugd gehad. Het schuldgevoel dat ontstaat door gezondheidscampagnes, adviezen van artsen en beelden op social media, leidt meestal alleen maar tot meer eten en een hoger gewicht.
"Je kunt de grootste wilskracht ter wereld hebben, maar als je maar moeilijk toegang krijgt tot de juiste voeding, de juiste omgeving en de beste start in het leven dan wordt het zwaar," aldus een van de onderzoekers, dr. Angel Chater.