Het ontbijt is de belangrijkste
maaltijd van de dag. Harvard-wetenschapper Monique Tello 'moet bijna
huilen' van wat de gemiddelde Amerikaan in de ochtend naar binnen
werkt. Pancakes, croissants, een kom cruesli... het komt volgens haar
neer op een zoet toetje. Maar wat kun je dan wél het beste eten?
Begin de dag niet met een toetje
Pancakes is afgebakken deeg met
vloeibare suiker erop en een bosbessenmuffin is niet veel anders dan
een vette en mierzoete cupcake. Het is oké om dat af en toe te eten,
maar als je dit vaak doet, garandeer ik je dat dit eten je op wat
voor manier dan ook op een dag ziek maakt”, legt Tello uit.
Bagels, wafels en muffins bestaan voor
het grootste gedeelte uit geraffineerde koolhydraten die door in ons
lichaam direct omgezet worden in suiker. Ondertussen ontbreken twee
belangrijke voedingsstoffen: vezels en eiwitten. Het gemiddelde
ontbijt is volgens de voedingsexpert dan ook een klein drama qua
voedingswaarden.
Veel eiwitten en vezels
Ze raadt dan ook aan om een ontbijt te
nemen dat vol zit met eiwitten en vezels, zodat je spieren en andere
onderdelen van je lichaam worden voorzien van goede brandstof, je
spijsvertering goed op gang wordt gebracht en je voor langere tijd
een verzadigd gevoel hebt.
Zelf kiest ze elke ochtend voor een
combinatie van bessen, IJslandse yoghurt (Skyr bevat de meeste
eiwitten per 100 gram) en een mix van zaden, noten en havermout. “Ik
ben een werkende moeder. Ik neem de trein naar m’n werk. Ik heb
iets nodig wat snel, makkelijk en eenvoudig vervoerbaar is. Daarnaast
moet het budgetvriendelijk zijn en me een paar uur lang verzadigd
houden”, zegt Tello.
Griekse of normale yoghurt is ook
prima, als het maar een yoghurt met relatief veel proteïne en weinig
suiker is. Houd je niet van yoghurt, dan kun je ook voor twee
gekookte eieren op een snee volkorenbrood kiezen. Het gaat om de
combinatie van volkoren granen, goede bronnen van eiwitten, vezels en
gezonde vetten. Hiermee kun je uren doorgaan zonder hongergevoel.
Bron(nen): Metro