Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

gezondheid
door anp
donderdag, 18 april 2024 om 13:01
bijgewerkt om donderdag, 18 april 2024 om 13:36
anp180424118 1

De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

Tot nu toe kunnen mensen alleen besmet raken door contact met dieren die het virus hebben opgelopen. Eerder deze maand werd een Amerikaanse koeienboer ziek, net als zijn koeien. Het lijkt er volgens de WHO op dat dit de allereerste infectie van een mens was door contact met een besmet zoogdier. Andere mensen liepen het virus op via besmette vogels.

De Amerikaans koeien waren bepaald niet de eerste zoogdieren die het H5N1-virus opliepen. Het virus is eerder al gevonden bij uiteenlopende zoogdiersoorten, waaronder katten, varkens, ijsberen, zeehonden, stinkdieren, vossen, beren, wasberen, rode lynxen en tijgers. "Als je bij de zoogdierpopulatie komt, dan kom je dichter bij mensen", zei Farrar. "Dit virus is gewoon op zoek naar nieuwe gastheren."

Sterftecijfer

Voor zover bekend hebben sinds begin vorig jaar tot 1 april van dit jaar 889 mensen wereldwijd vogelgriep opgelopen. Van deze patiënten overleden er 463, meer dan de helft (52 procent). "Het sterftecijfer is uitzonderlijk hoog", beaamt Farrar. "Het is tragisch om te zeggen, maar als ik besmet raak met H5N1 en overlijd, dan was dat het. Maar als ik in de gemeenschap rondloop en iemand anders besmet, begint de circulatie."

De hoofdwetenschapper van de WHO pleit voor een betere wereldwijde monitoring van het virus. Als het ooit zover komt dat mensen elkaar kunnen besmetten, moet de wereld voorbereid zijn om "onmiddellijk te reageren".