Vrijwel elke lange relatie kent pieken en dalen, en soms zie je het misschien wel helemaal niet meer zitten samen. Gooi dan niet de handdoek in de ring, maar probeer onderstaande zes tips van psycholoog Joel Block om de boel weer te repareren.
1. Vertel over je gevoelens in plaats van eisen te stellen
Stop met elkaar te beschuldigen van wat er verkeerd gaat. Houd het bij jezelf. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik vind het vervelend als mij wordt verteld wat ik moet doen'. In plaats van: 'Jij bent te bazig'.
2. Zet kleine stapjes
Wat langzaam kapot is gegaan, herstel je niet in een paar weken. Verandering mislukt vaak, omdat je te snel te veel wil. Doet je partner te weinig in het huishouden, vraag dan niet om én de was te doen én de boodschappen én de wc te poetsen, maar begin met één ding en voer het daarna langzaam op.
3. Verwacht weerstand
Veel mensen houden niet van verandering en zijn bang dat het misgaat. Houd daar rekening mee en begin door zelf het goede voorbeeld te geven. Wil je graag meer warmte van je partner, begin dan met zelf meer warmte te geven.
4. Houd vol
Het duurt even om oud gedrag af te leren en iets nieuws tot routine te maken. Waardeer de pogingen van de ander en zeg bijvoorbeeld niet: 'dit doe je alleen omdat je bang bent dat ik anders bij je wegga'. Ga uit van de goede intenties van de ander en geef je partner de tijd om te veranderen.
5. Blijf positief
Benadruk wat er wel beter gaat en blijf niet inzoomen op de foutjes. Geef complimenten voor dingen die beter gaan. Je zult zien dat je partner dan ook meer positieve opmerkingen gaat maken en je elkaar opnieuw leert waarderen.
6. Kom in actie
Natuurlijk is praten belangrijk, maar praatjes vullen geen gaatjes. Laat vooral in je gedrag zien dat je de relatie wilt verbeteren. Want uiteraard houden jullie nog van elkaar, maar toch gaan er dingen niet goed. Je moet er actief aan werken om die dingen beter te maken.