Hoe Eva Hoeke zichzelf kapot heeft gemaakt

Media
maandag, 05 augustus 2024 om 14:31
schermafbeelding 2024 08 05 om 145801

Eva Hoeke was tot een paar weken geleden columnist voor het zaterdagmagazine van de Volkskrant. Net als de columns van haar echtgenoot Marcel van Roosmalen gaan haar stukjes over het leven zelf. Over wat de kinderen hebben gedaan of gelaten, over de liefde en over de buren. De Volkskrant was uitgekeken op de stukjes – na bijna 10 jaar – en bedankte haar voor de bewezen diensten.

Toen ging Hoeke uit haar dak. Haar stukjes zijn onmisbaar voor de Volkskrant, vindt ze en haar voormalige chef maakt zich schuldig aan nepotisme en de hoofdredacteur faalt grandioos, vindt ze. In de wiek geschoten; dat is duidelijk.

Hoeke uitte haar ongenoegen in een open brief en in haar laatste column voor de Volkskrant. Ze beschreef het gesprek waarin haar ontslag werd medegedeeld als een nachtmerrie en bekritiseerde de redactionele leiding voor het gebrek aan duidelijke redenen voor haar ontslag. 

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen, zelf een bekende journalist en columnist, reageerde fel op het ontslag van zijn partner. Schattig wel voor iemand die zijn familie doorgaans in zijn columns afbrandt. Hij bekritiseerde de hoofdredacteur van de Volkskrant en beschuldigde de krant van hypocrisie door te stellen dat er juist weinig diversiteit in stemmen is binnen de krant.

Pannenkoekengate

Hoeke was al eerder beroemd onder alle Amsterdamse journalisten. Dat was toen ze beschuldigd werd van diefstal van jus d'orange. In een column in Het Parool in 2014 (ze was toen nog niet doorgedrongen tot de eredivisie van De Volkskrant) beschrijft Hoeke hoe Van Roosmalen  een glas jus bijvult nadat  een deel van het sap over de rand is geklotst. Bij de kassa krijgt hij te horen dat hij voor een dubbel glas jus moet betalen, omdat hij een halfleeg glas had bijgevuld. Hoeke werd in haar column razend. Later schreef Het Parool een juichende recensie over het pannenkoekenrestaurant. Volgens Hoeke was dat afgedwongen als compensatie voor haar beschuldiging. Ze denkt kennelijk vrij gemakkelijk dat de dingen in het leven om haar draaien.

Andere Media
  • Het Parool: Roelf Jan Duin schreef een vilein stuk over de affaire, waarin hij Hoeke beschuldigde van het zich voordoen als de stem van het volk, terwijl ze in werkelijkheid een bevoorrechte positie heeft.
  • Mediacourant: Deze bron meldde dat Hoeke na haar ontslag "losging" op de Volkskrant en de hoofdredacteur scherp bekritiseerde in een open brief.
  • EW Magazine: Geerten Waling bekritiseerde de Volkskrant voor een gebrek aan diversiteit in inzichten en stelde dat het ontslag van Hoeke een symptoom is van bredere problemen binnen de krant.
  • GeenStijl: Deze bron benadrukte de kritiek van Hoeke op de grootstedelijke kliek binnen de Volkskrant en publiceerde haar ingezonden brief die de krant zelf niet wilde plaatsen.

Welingelichtekringen wil niet achterblijven. Ik was lang hoofdredacteur van een tijdschrift en van dagbladen. Soms heeft een columnist zijn of haar tijd gehad. Sinds een paar jaar word je bij het trekken van dat soort vervelende conclusies geholpen door de digitale versie van je blad of krant. Die maakt duidelijk of lezers een stuk aanklikken en ook of ze het uitlezen. Misschien was er geen complot, geen diefstal van sinaasappelsap, maar waren de lezers een beetje klaar met Hoeke.

Als Eva dat een infame beschuldiging vindt zullen we dat binnenkort wel ergens lezen. Bij haar of bij de boze Van Roosmalen.

Brief van Eva Hoeke waarom het een schade is dan De Volkskrant kiest voor een andere stukjesschrijver