Woensdagavond brak er op Schiphol grote paniek uit na een vermeende vliegtuigkaping. Een piloot bleek per ongeluk de verkeerde code te hebben ingetoetst. De onrust werd gevoed door Twitteraars die het leuk vonden om fake news te verspreiden.
Er verschenen tientallen neptweets online, zoals deze: "Er schijnt een kaping aan de gang te zijn. Drie mensen met een mes bedreigen het personeel en eisen een vertrek. F16 zojuist opgestegen om eventuele maatregelen te nemen. Arrestatieteam is onderweg. Grote paniek in het vliegtuig", aldus een bericht dat duizenden keren werd gedeeld, zelfs door bekende mensen.
Ook dit fake bericht ging als een lopend vuurtje rond: "Ik zit nu in een vliegtuig dat gekaapt is. Ik kan niks doen. Vijf of zes mannen met Midden-Oosters uiterlijk, spreken geen Nederlands, hebben messen.”
Volgens nepnieuws-expert Ruurd Oosterwoud is het heel eenvoudig om fake news te verspreiden. "Het is tegenwoordig enorm simpel om een screenshot te faken. In een panieksituatie als deze werkt dat gegarandeerd. Waarom die lui dingen op scherp willen zetten weet ik niet, maar er is echt geen kunst aan,” zegt hij in het AD.
Het is lastig er iets aan te doen. "Het is nagenoeg ontraceerbaar. Als we onderzoek kunnen doen naar de bron, kun je wel mensen verantwoordelijk houden, maar dan moet daar wel vraag naar zijn.”
Bron(nen): AD