Dierenwelzijnsorganisaties luiden de noodklok: de asielen puilen uit, vooral door een gigantisch kattenoverschot. Dit is een terugkerend fenomeen, maar het is nog nooit zo erg geweest als dit jaar. "Voor iedere kat die we weten te plaatsen, komen er twee terug", klinkt het wanhopig.
"Elke zomer opnieuw denken we dat het niet gekker kan. De drukte, de schrijnende gevallen, het aantal kittens. Elke zomer opnieuw blijken we ernaast te zitten", zegt Jans Stroeve van de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten tegen RTL Nieuws. Volgens Stroeve is het aantal nestjes dat ze moet opvangen explosief gestegen.
Ook de Dierenbescherming zag in juli en augustus een flinke toename. "Jaarlijks bieden wij in 16 asiels door het hele land opvang aan ongeveer 3600 katten, dit jaar schatten we aan 4000 katten hulp te moeten bieden", zegt Saskia Thyssen, woordvoerder van de organisatie.
Het idee dat de drukte beperkt blijft tot het zogenaamde ‘kittenseizoen’ is inmiddels achterhaald, volgens Thyssen. "Vroeger waren mei tot september de piekmaanden. Nu is het hele jaar door chaos."
In Den Haag herkent de dierenambulance het probleem maar al te goed. "Het is in de maand september nog nooit zo druk geweest. We kunnen het groeiende aantal zwerfkatten nauwelijks aan. Het wordt steeds moeilijker om de groeiende populatie in bedwang te houden. We zitten echt aan onze max", aldus directeur Angelo Rens.
Ook Stichting Zwerfdier in Alkmaar trok aan de bel op sociale media. "We doen het niet vaak, maar onze nood is echt erg hoog. Dus mensen, alstublieft…denk eens na of u een kat van ons (of meerdere) in huis kunt nemen. Het is nu zelfs zo erg, dat als we een kat plaatsen, er twee voor terugkomen. Dus ja, je kunt dit wel een noodkreet noemen. Er kan echt niks meer bij!"
Dierenorganisaties zijn duidelijk in hun standpunt: een chipplicht voor katten is de enige realistische oplossing. "Als een ongechipte kat in het asiel terechtkomt, zijn wij verplicht deze 14 dagen te houden. Na 15 dagen mogen we de kat aan een ander baasje aanbieden. Dat wil je als eigenaar toch niet?", zegt Thyssen.
Een landelijke chipplicht zou ervoor zorgen dat vermiste huiskatten sneller en vaker worden herenigd met hun baasjes. Het nieuwe kabinet neemt dit eind van het jaar onder de loep.
De verantwoordelijkheid ontbreekt bij veel eigenaren. Vaak zijn de baasjes van loslopende katten simpelweg niet te achterhalen. Met een chipplicht kunnen katteneigenaren ook eindelijk worden aangesproken op hun plicht om voor het dier te zorgen als het wordt gevonden.
De kosten van een kat worden vaak zwaar onderschat. Jaarlijks liggen de onderhoudskosten tussen de 700 en 800 euro, volgens Thyssen. "Daar zitten de onvoorziene kosten nog niet bij."
"Mensen denken van tevoren niet na hoe duur het onderhoud van een kitten is", legt Stroeve van de Stichting Zwerfkatten uit. "Zo zijn er mensen die bij de Voedselbank lopen en toch een kitten aanschaffen. Neem dan een kat of poes uit het asiel. Deze hebben in ieder geval de basiszorg gehad, zijn gechipt, ontwormd, vaccinaties, en geneutraliseerd (gecastreerd of gesteriliseerd, red.). Die zijn goedkoper in onderhoud."
Stroeve hoopt dat mensen beter nadenken over de verantwoordelijkheid die het hebben van een huisdier met zich meebrengt.