Meteoroloog Olivia Birch voorspelt dat we in Europa tot diep in de herfst te maken gaan krijgen met extreem hete dagen. Dit gaat een grote impact hebben op het stroomnet en de landbouw, en zal het risico op bosbranden verder verhogen, schrijft persbureau Bloomberg.
“De extreme hitte die Zuidoost-Europa in juni en juli teisterde, zal de rest van de zomer aanhouden en waarschijnlijk tot in de herfst aanhouden”, zegt Birch. Maar ook in Nederland blijft het warm, verwacht zij. Augustus brengt hittegolven, afgewisseld met koel en nat weer in het noordwesten van Europa. Wereldwijd zullen temperatuurrecords worden gebroken.
Het Europese continent zucht onder de extreme hittegolven, en de gevolgen laten zich overal voelen. Gewassen verdorren, en elektriciteitsnetten kreunen onder de druk van de torenhoge vraag naar stroom voor airconditioning.
Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde al eerder dat airco's een van de grootste boosdoeners zijn voor de exploderende elektriciteitsvraag. Dit jaar voorspelt het agentschap een stijging van 4 procent in het elektriciteitsverbruik – de grootste groei sinds 2007.
Met name de Balkan krijgt de volle laag. In juli fungeerde de regio als het epicentrum van de Europese hitte, en augustus belooft nog hogere temperaturen. De afwisseling van verzengende hitte met plotselinge stormen en hagelbuien vergroot de schade aan gewassen. Roemenië, een van de grootste maïsexporteurs van de EU, kan zich opmaken voor een hete, droge maand.
Het gevaar voor bosbranden wordt ondertussen groter en groter in Spanje, Italië en Frankrijk. Dit risico breidt zich volgens klimaatinstituut Copernicus nu ook uit naar het Verenigd Koninkrijk.
Terwijl de hitte aanhoudt, wordt de noodzaak om onze energie-infrastructuur en landbouwmethoden aan te passen alleen maar dringender. Klimaatverandering is niet langer een toekomstig probleem, het is een dagelijkse realiteit die vraagt om onmiddellijke actie.