Een groot deel van Azië wordt momenteel geteisterd door een extreme hittegolf, met temperaturen tot wel 45 graden Celsius. De situatie is het ergst in Zuid- en Zuidoost-Azië, waar landen als India, Thailand, Myanmar en de Filipijnen al dagen kampen met deze ongekende hitte.
In India zijn al zeker dertien mensen omgekomen als gevolg van de extreme temperaturen. Veel inwoners durven nauwelijks nog naar buiten. "Ik durf niet naar buiten, het is te heet. Ik blijf binnen en drink veel water," vertelt een inwoner van de Indiase hoofdstad New Delhi.
Ook in Thailand is de hitte ondraaglijk. In de hoofdstad Bangkok werd een zogenaamde hitte-index van 48,1 graden gemeten, wat de gecombineerde effecten van temperatuur en luchtvochtigheid weergeeft.
Dergelijke extreme omstandigheden kunnen zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
De aanhoudende hittegolf wordt in verband gebracht met de klimaatverandering. Volgens deskundigen zouden zulke hoge temperaturen "veel minder waarschijnlijk" zijn zonder de opwarming van de aarde door menselijke activiteiten.
De hittegolf treft niet alleen volwassenen, maar heeft ook grote gevolgen voor kinderen. UNICEF waarschuwt dat één op de twee kinderen in Europa en Centraal-Azië wordt blootgesteld aan extreme hitte, omdat de temperaturen in deze regio sneller stijgen dan elders.
Naast de directe gezondheidsrisico's door uitdroging en hittestress, brengt de aanhoudende hitte ook andere gevaren met zich mee:
Overheden in de getroffen landen proberen de bevolking te beschermen door waarschuwingen uit te geven, koele opvanglocaties in te richten en extra medische voorzieningen te treffen. Desondanks blijft de impact van deze extreme weersomstandigheden enorm