Rivieren, meren en zelfs het kraanwater rond kledingfabrieken in Bangladesh zitten vol met gevaarlijke hoeveelheden pfas. Sommige stoffen zijn in Europa al lang verboden, andere overschrijden honderden keren de limiet.
Dat blijkt uit een rapport van de
Environment and Social Development Organization (Esdo) waar The Guardian over schrijft. In Bangladesh wordt veel goedkope kleding geproduceerd voor de westerse markt. De productie van deze zogenoemde fast fashion vindt niet alleen plaats onder erbarmelijke omstandigheden, hij vervuilt ook de wijde omgeving.
"Bangladesh is een internationale hub voor textielproductie, maar de uitstoot van giftige chemische stoffen door deze sector brengt voor onze inwoners een groot risico met zich mee”, zegt Siddika Sultana, directeur van Esdo in Bangladesh. “De mode-industrie mag geen vrijbrief krijgen om onze rivieren en meren en ons kraanwater te besmetten met pfas.”
Van de 27 aangetroffen monsters met pfas bevatte 67 procent een of meer wereldwijd verboden stoffen. Monsters met hoge concentraties kwamen vaak voor in gebieden in de buurt van textielfabrieken, wat erop wijst dat de industrie mogelijk een belangrijke bron van de vervuiling is.
De hoogste pfas-niveaus werden aangetroffen in water uit de Karnatali-rivier. Daar werd meer dan driehonderd keer de Europese limiet gemeten. Ook zaten er twee verboden stoffen volop in het water. Daarvan was het gehalte respectievelijk 1700 keer en 54.000 keer te hoog.