Fast fashion: trendy, goedkoop, gevaarlijk en slecht

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 05 augustus 2024 om 16:32
bijgewerkt om maandag, 05 augustus 2024 om 17:27
collage

Fast fashion is in. Je ziet iets en dan wil je het ook. En modewinkels zorgen dat dat kan. Ze hebben steeds wat jij wilt, omdat je het ergens zag. De mode-industrie richt zich steeds meer op het snel produceren van goedkope, trendy kleding die de nieuwste modetrends weerspiegelt. Dit model is ontworpen om snel te reageren op veranderende consumentenvoorkeuren en trends, vaak geïnspireerd door catwalkshows en beroemdheden.

Maar helaas: de trend heeft een aanzienlijke impact op zowel de gezondheid als het milieu. De snelle productiecycli en lage prijzen van merken zoals Brandy Melville gaan vaak gepaard met het gebruik van schadelijke chemicaliën en slechte arbeidsomstandigheden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen bij zowel werknemers als consumenten.

Deze bedrijven verdienen hun geld met fast fashion

1. Zara

2. H&M

3. Shein

4. Forever 21

5. Fashion Nova

6. Primark

7. Uniqlo

8. ASOS

9. Boohoo

10. Mango

Impact op geestelijke gezondheid

Het 'one size fits most'-beleid van merken zoals Brandy Melville zet jonge vrouwen onder druk om aan specifieke schoonheidsidealen te voldoen. Dit kan leiden tot ernstige geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder eetstoornissen en een slecht zelfbeeld.De documentaire "Brandy Hellville & The Cult of Fast Fashion" belicht hoe deze praktijken niet alleen klanten beïnvloeden, maar ook een toxische werkomgeving creëren voor jonge werknemers, wat kan resulteren in langdurige psychologische schade.

Impact op fysieke gezondheid

Werknemers in de fast fashion-industrie worden vaak blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën en werken onder slechte arbeidsomstandigheden, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals ademhalingsziekten, kanker en reproductieve stoornissen.

Ook consumenten lopen risico's door de aanwezigheid van schadelijke stoffen in kleding, zoals PFAS, azokleurstoffen, ftalaten en formaldehyde, die via de huid in het lichaam kunnen worden opgenomen. Deze chemicaliën kunnen irritatie, ademhalings-, ontwikkelings- en voortplantingsproblemen veroorzaken, en zelfs bepaalde vormen van kanker.

Milieu- en gezondheidsproblemen

De productie van fast fashion heeft verstrekkende gevolgen voor het milieu, wat indirect ook de volksgezondheid beïnvloedt. De industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en draagt significant bij aan water- en bodemvervuiling door het gebruik van pesticiden en synthetische vezels. Microplastics afkomstig van synthetische kleding vormen een groeiend probleem in mariene ecosystemen, waar ze door organismen worden opgenomen en uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen.Bovendien leidt de enorme hoeveelheid textielafval tot vervuiling in ontwikkelingslanden, waar grote hoeveelheden onverkochte of afgedankte kleding worden gedumpt.

Geschiedenis en groei

Fast fashion ontstond in de late 20e eeuw, met een significante groei in de jaren '90 en 2000. Merken zoals Zara en H&M speelden een cruciale rol in de opkomst van dit model. Innovaties in supply chain management hebben bijgedragen aan de efficiëntie en snelheid waarmee deze bedrijven nieuwe collecties kunnen introduceren

Als je meer wilt weten:

oor meer informatie over de impact van fast fashion op gezondheid en milieu zijn de volgende bronnen aan te raden: