Nederland ligt er geblakerd bij en in vele tuinen zijn kleine drama's. Gazons die jarenlang zijn vertroeteld zijn verdord, bruin, verdroogd. Maar geen paniek, zeggen experts tegen De Morgen: "Het gras herstelt zichzelf. De groene sprietjes komen terug, zelfs wanneer een gazon of grasland overstroomt, bevriest of verbrandt."
Gras kan dus tegen een stootje. "Het is een van de sterkste en meest flexibele plantensoorten", legt professor Ivan Nijs van de
Universiteit Antwerpen uit. "Gras groeit, in tegenstelling tot heel wat andere plantensoorten, van onderuit. Zijn groeipunt - ook wel het controlecentrum van de plant - bevindt zich dicht tegen het grondoppervlak en ontsnapt nipt aan bijvoorbeeld de grasmaaier."
Maar bij droogte of langdurige hitte, doet de plant iets unieks: het gras gaat in slaapstand, een overlevingsmodus. De kleur verandert van groen naar bruin en geel. "De focus ligt dan niet langer op groei. De plant moet te veel investeren in zijn bladeren, die kosten een hoop energie. Het gras breekt chlorofyl af waardoor de groene kleur verdwijnt. Om te overleven en de wortels optimaal te beschermen, want dat is nu hoofdprioriteit, heeft de plant heel weinig water nodig." De bladeren die afsterven, vormen bovendien een mooi beschermlaagje. Ze omsluiten de groeipunten waar nog een restje water blijft zitten. Zo kan het dat de plant na droogte weer optimaal kan groeien."
Het komt dus allemaal goed. Althans: als het ooit nog gaat regenen