Als je een economie stillegt, mensen afraadt om hun huis uit te komen en er dus nauwelijks nog een auto of vliegtuig te zien is, ja dan verbetert de luchtkwaliteit. Maar het is uiteraard niet de bedoeling om blijvend teruggeworpen te worden in pre-industriële tijden en dus neemt ook die luchtvervuiling helaas direct weer toe, zodra je de boel opstart.
Uit een studie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA blijkt hoe de lucht opklaart van een stevige lockdown. De onderzoekers vergeleken satellietbeelden van 23 maart tot 4 mei vorig jaar met dezelfde periode dit jaar. Het verschil is groot. De concentratie stikstofdioxide (NO2) in de atmosfeer, waarvan het wegverkeer en de industrie de belangrijkste veroorzakers zijn, kelderde.
In de meeste steden was het 20 tot 30 procent schoner, in de stadscentra zelfs tot 50 procent. “Rondom steden zoals Milaan, Barcelona en Madrid observeerde de satelliet NO2-concentraties die 30 tot 40 procent lager waren dan dezelfde periode vorig jaar”, klinkt het. “Rond Parijs, New York en in verschillende Indiase steden waren reducties van ongeveer 30 procent waar te nemen.”
Maar juich niet te vroeg. In China waar de economie weer bijna volledig draait is de concentratie van NO2 in de lucht zelfs hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Dat zal straks in Europa niet anders zijn als we niets veranderen.