Een klimaatramp dreigt, maar is niet onafwendbaar, zeggen wetenschappers nu. Als het ons lukt om klimaatneutraal te leven, kan de temperatuur op aarde binnen enkele decennia stabiliseren.
Jarenlang werd aangenomen dat de opwarming van de aarde nog generaties lang zou doorgaan, zelfs als de wereld het voor elkaar kreeg om de CO2-uitstoot drastisch omlaag te brengen. Maar recent onderzoek wijst uit dat de temperaturen mogelijk sneller stoppen met stijgen dan gedacht.
Meer dan honderd landen hebben zich gecommitteerd aan klimaatneutraliteit tegen 2050. Dat wil zeggen dat ze niet meer CO2 uitstoten dan uit de atmosfeer wordt gehaald door bijvoorbeeld aangeplante bossen. Wordt dit wereldwijd bereikt, dan "zal de oppervlaktetemperatuur ophouden met stijgen en stabiliseert de opwarming zich binnen enkele decennia," aldus Michael Mann, klimaatwetenschapper aan de Pennsylvania State University.
Wetenschappers hebben nu de dynamiek van de natuurlijke systemen van de aarde meegewogen, waarbij een emissiestop ertoe zou leiden dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer afneemt, vanwege de grote absorptiecapaciteit van oceanen, waterrijke gebieden en bossen.
"De afnemende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer veroorzaakt genoeg afkoeling om de opwarming op aarde te neutraliseren, doordat de oceanen warmte opnemen en de wereldwijde temperatuur relatief vlak blijft zodra de netto uitstoot nul is," zegt ook Zeke Hausfather, klimaatexpert bij het Breakthrough Institute. "Hoeveel de aarde deze eeuw opwarmt is dus aan ons."
Als we niets doen wordt het zeker twee graden warmer op aarde wat leidt tot vernietigende hittegolven, overstromingen en andere natuurrampen. Bovendien wordt het in veel gebieden te warm om te wonen en komen regio's onder water te staan, waardoor mensen moeten vluchten.
Bron(nen): The Guardian