Ver voor de klimaatcrisis bij het grote publiek bekend werd, was Shell al op de hoogte. Halverwege de jaren tachtig maakte de oliereus zich al zorgen over de opwarming van de aarde. Maar later ontkende het bedrijf plots de gevaren.
Dat blijkt uit een reconstructie van Jelmer Mommers, klimaatreporter bij de Correspondent. Shell maakte zelfs in 1991 een eigen klimaatfilm 'Climate of Concern' waarin wordt opgeroepen tot actie. De Correspondent heeft de film weer online gezet. Uit vertrouwelijke documenten waarover Mommers schrijft blijkt dat Shell op basis van eigen kennis aanvankelijk bezorgd was over het klimaatprobleem, maar daarna besloot klimaatactie tegen te werken.
"Dertig jaar geleden al, lang voor het grote publiek er iets over te horen kreeg, had het bedrijf zeer gedetailleerde kennis over de gevaren van de klimaatverandering," zegt Mommers. Zo is er een interne studie uit 1986 waarin Shell-onderzoekers waarschuwen voor "relatief snelle en dramatische veranderingen van het klimaat op aarde". Ook andere oliegiganten hadden al heel vroeg kennis en inzicht over de opwarming van de aarde. Ze namen klimaatwetenschappers in dienst om het probleem dat hun belangen leek te gaan bedreigen, in kaart te brengen.
In 1989 hield Shell al rekening met extremer weer en een hogere zeespiegel bij de aanleg van een boorplatform. Maar uit vrees voor "draconische overheidsmaatregelen" sloot het bedrijf zich enkele jaren later in de VS aan bij de antiklimaatlobby en werkt het sinds de jaren negentig doelbewust klimaatactie tegen.
Bron(nen): De Morgen