De laatste tijd is er veel aandacht voor de bosbranden in het Amazonegebied, maar het zijn lang niet de ergste die er op dit moment op de wereld woeden. Steeds meer mensen zijn dan ook kritisch: waarom zijn die branden eigenlijk erger dan die in bijvoorbeeld Afrika?
De NOS toont een satellietfoto van NASA waarop alle bosbranden in de hele wereld te zien zijn. In het zuiden van Afrika is de situatie vele malen erger. In Angola waren er in twee dagen tijd ruim drie keer zo veel natuurbranden als in Brazilië,
schrijft persbureau Bloomberg bijvoorbeeld: 6902 actieve vuurhaarden tegenover 2127. In de Democratische Republiek Congo woedden er in deze periode bijna 3400 branden.
Savanne versus tropisch regenwoudMaar dat is een stuk minder uitzonderlijk: de savannes staan ieder jaar in brand en worden deels aangestoken door boeren zelf. Volgens NASA-onderzoekswetenschapper Niels Andela zit het belangrijkste verschil hem erin dat er in Afrika savanne brandt en in Brazilië tropisch regenwoud. "De tropische bossen en savannes zijn eigenlijk een omgekeerde wereld. Bij de bossen doen die aangestoken branden de flora en fauna alleen maar kwaad. Maar die branden op de savanne zijn een onmisbaar onderdeel van het ecosysteem." De Afrikaanse boeren zetten de savanne in lichterlaaie om land te ontginnen, anders staat het gras meters hoog.
Het verschil met de Braziliaanse branden is dus groot. In het Amazonegebied is de bosbrand onderdeel van de grootschalige ontbossing, in Afrika hoort het bij de normale gang van zaken. Bovendien zijn de branden in het Zuid-Amerikaanse regenwoud de ergste sinds 2010.
Opmerkelijk genoeg brandt er jaarlijks wereldwijd steeds minder land af. De totale oppervlakte is tussen 1995 en 2015 met 25 procent afgenomen aldus NASA.