Als we niets doen warmt de aarde met 3 graden op, voorspelt het IPCC in haar nieuwe rapport. Komen we nu echt in actie dan kan het nog lukken om de schade te beperken tot 1,5 graad opwarming. Maar wat is het verschil eigenlijk,
vroeg NU.nl zich af.HitteDe nieuwssite vroeg een aantal experts om uitleg. Friederike Otto van het Imperial College London: "Denk om te beginnen aan de extreme hittegolf in Canada van afgelopen zomer, toen het daar 50 graden werd. In een wereld die 3 graden warmer is, zal dat onderdeel van een gewone zomer zijn. Dit betekent dat een extreme zomer in zo'n wereld ver buiten ons voorstellingsvermogen ligt." Otto is een zwaargewicht in de klimaatwetenschap en staat in de Time-lijst van honderd invloedrijkste personen van 2021.
EcosystemenZe benadrukt dat de gevolgen van klimaatverandering exponentieel toenemen naarmate de opwarming doorzet. Mark Urban van de University of Connecticut, expert op het gebied van biodiversiteitsverlies, is het met haar eens. Volgens hem zitten we nu al 'gevaarlijk dicht' bij de grens waarop ecosystemen het begeven. "Als de opwarming doorschiet naar 3 graden, verdwijnen ze volledig en sterven alle soorten uit die ervan afhankelijk zijn."
ZeespiegelDe zeespiegel doet er langer over om echt te gaan stijgen, maar het kan juist voor Nederland grote gevolgen hebben, legt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie van de Universiteit Utrecht, uit aan NU.nl. "De ijskappen van Groenland en Antarctica zijn enorm. Als die slechts 10 procent van hun ijs verliezen, zal de zeespiegel wereldwijd met meer dan 6 meter stijgen."
Bij 1,5 graad opwarming stijgt de zeespiegel al fors, maar bij 3 graden wordt het echt een groot probleem. "Dan is het zeer waarschijnlijk dat grote delen van de ijskappen op Groenland en West-Antarctica op termijn smelten, met nog vele meters extra zeespiegelstijging tot gevolg. Voor een laaggelegen delta als Nederland zal dit rampzalig uitpakken", aldus Van den Broeke.