Natuurwijn is aan een opmars bezig. In een tijd waarin duurzaamheid en gezondheid belangrijke thema's zijn kan dat ook bijna niet anders. Maar wat is het precies?
Natuurwijn komt
tot stand met zo min mogelijk interventies. Pesticiden zijn uit den boze, maar ook het filteren of klaren van de wijn slaan de meeste wijnboeren over. Het toevoegen van ingrediënten om de wijn zoeter of juist zuurder te maken zal bij natuurwijn nooit gebeuren. Dat kan de wijn natuurlijk wel minder lekker maken.
Geen sulfiet?
Het is een fabeltje dat natuurwijn geen sulfiet bevat. Het is namelijk een bijproduct van de alcoholische vergisting en zit dus van nature altijd in wijn. Wel is het zo dat er bij gewone wijn extra sulfiet aan toe wordt gevoegd, zodat de wijn langer houdbaar blijft, maar ook natuurwijnboeren mogen een klein beetje sulfiet toevoegen.
Geen kater?
Veel mensen beweren dat je van natuurwijn geen kater krijgt. Dat zou komen doordat er dus geen sulfiet aan is toegevoegd. Maar dat is niet waar. Een kater krijg je van alcohol, niet van sulfiet. Wel kan het zijn dat de aanwezigheid van veel sulfiet de kater wat verergert, omdat sulfiet net als alcohol door de lever moet worden afgebroken.
Biowijn
Biologische wijn is overigens iets anders dan natuurwijn. Bij biowijn draait het vooral om duurzame druiventeelt, terwijl natuurwijn nog een stap verder gaat en ook bij het productieproces geen interventies toestaat.
Natuurwijn blijft een niche. Het overgrote deel van de mensen drinkt gewone wijn. En dat is maar goed ook. De productie is heel arbeidsintensief dus er zal nooit genoeg zijn voor iedereen.