Tijdens het vliegen
eten we veel meer dan normaal. Vanaf het opstijgen tot de landing consumeren Britten gemiddeld 3.400 calorieën. Hoe komt dat? Het probleem zit hem in dezelfde reden als waarom we vliegtuigeten vaak zo smerig vinden: we proeven minder als we in de lucht zijn. Door de droge lucht drogen je neusgaten uit, waardoor je het voedsel minder goed ruikt. Geur is een belangrijk aspect van
smaak. Ten tweede zorgt de lage luchtdruk ervoor dat we minder goed in staat zijn om eten te proeven. Ten slotte is het nog zo dat het lawaai van de motoren er toe leidt dat we zoete en zoute smaken minder goed opmerken, terwijl umami, de vijfde smaak juist versterkt wordt. Om de vliegtuigmaaltijden toch zo goed mogelijk te laten smaken is 15 tot 20 procent extra suiker nodig. Zo loopt het aantal calorieën snel op. Andere factor die een rol speelt, is stress. De meesten voelen zich toch een heel klein beetje gespannen in het vliegtuig en dat wakkert de eetlust aan.