Hans Hillen: de 'strateeg' blijkt een onnozele praatjesmaker

Politiek
dinsdag, 12 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hans Hillen, de omhooggevallen nieuwslezer van de NOS, zou een groot strateeg zijn, althans die indruk wekte hij. Maar sinds hij minister is zegt hij eigenlijk alleen maar domme dingen. De Pers zette de ergste blunders van een jaar Hillen als minister op een rijtje. Hans Hillen staat in het Haagse bekend als ‘politiek strateeg’, maar struikelt er als minister van Defensie op los. Zeven redenen waarom we de CDA-coryfee nooit meer zo mogen noemen. ‘Wilders loopt in het najaar op Verdonkachtige wijze leeg als een ballon.’ Hillen in de zomer van 2009. Maar in de meest recente peiling van Maurice de Hond staat juist zijn eigen partij, het CDA, zetels. De PVV is nu in de peilingen met 26 zetels twee keer zo groot als het CDA.
‘Als we overmorgen onze veiligheid in de waagschaal stellen omdat wij vandaag alleen maar goede zorg willen hebben, moeten wij die afweging nog eens een keertje extra maken.’ Oeps. En dus volgde er een ultrakort persbericht: ‘Minister Hillen stelt de bezuinigingen uit het regeerakkoord en de afgesproken intensiveringen niet ter discussie’.
Geen ontwikkelingswerk meer. ‘Ons leger is losgeraakt van haar eigenlijke kerntaak.’ De volgdende de dag  een brief aan de Kamer van Hillen en Rosenthal – schertsend al vergeleken met het stuntelige detectiveduo Jansen en Janssen – waarin staat dat de minister van Defensie slechts ‘de specifieke rol van de krijgsmacht’ had beklemtoond.  ‘Er werd gedacht dat het gooien van bommen zowel de burgers zou beschermen en Gaddafi zou overtuigen af te treden. Dat was naïef.’ Bepaald geen diplomatieke kwalificatie van bondgenoten Sarkozy en Cameron, die in de brief werd hersteld: ‘Wij onderstrepen nogmaals dat het kabinet geen principiële bezwaren heeft tegen deelneming aan de air-to-ground operaties’. En dat is Binnenhofs voor bombarderen. ‘In bijna alle landen waar ze bestaan, behoren christen-democratische partijen tot de conservatieve partijen. Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2.000 jaar oud is’. Het hele CDA boos, misschien op Maxime na.  ‘Als u vraagt, wie is de leider, dan noem ik Maxime’. Hillen had voor zijn beurt gesproken: de partij gaat over het politiek leiderschap. Vijfentwintig nevenfuncties gaf Hans Hillen op als senator voor het CDA, maar die ene ‘vergat’ hij: dat hij adviesklussen deed voor British Tobacco. Lees de complete analyse in De Pers
Bron(nen): De Pers