Stoor me enorm aan ‘bezet gebied’. Dat vijandsbeeld is zo sterk, dat er bijna geen morele ondergrens aan de lijst van oplossingen ligt. En het zal zo’n vaart niet lopen, maar deze richting moet je überhaupt niet op willen.
Binnenskamers geeft Geert Wilders het ene PVV-kroonjuweel na het andere weg, maar op X leidt de partijleider de aandacht af met felle aanvallen, tekent het AD op uit Haagse bronnen. Voor de camera's is hij aardiger dan ooit. Hij paait voortdurend journalisten (volgens hem 'tuig van de riggel') om te laten zien hoe redelijk en constructief hij is. 'Hij doet alles om het land te dienen'.
Online presenteert de PVV-leider zich vaak even radicaal als altijd. De afgelopen week twitterde Wilders over ‘smerige ophitser’ Jesse Klaver en over steden en dorpen die lijken ‘op bezet gebied’ door de asielinstroom, een ‘nationale ramp’: ‘Overal azc’s. Ben er klaar mee’, meldde Wilders op X, voorheen Twitter.
En zo houdt Wilders alle wegen open. De weg naar een kabinet waarin de PVV de hoofdrol speelt en de weg terug, die naar de haat. ,,Dit helpt niet, het is lelijk”, zegt een lid van het onderhandelingsteam van de VVD. Maar een twitterverbod is wenselijk noch nuttig, concluderen de onderhandelende partijen met ogenschijnlijke tegenzin.
Vooral in het partij van Omtzigt ligt het gewtitter gevoelig. Een aantal fractieleden van NSC ziet niets in samenwerking met Wilders. Ze zien hun weerzin steeds bevestigd op X. In de NSC-top wordt gezegd dat de tweets ‘niet leuk zijn’ en ‘gevoelig liggen’. Als Wilders te ver gaat, moeten we terugpraten, klinkt het bij de partij van Pieter Omtzigt. Tot dusver bleef het vrijwel stil.
Al sinds de start van de poging om een rechts kabinet te vormen camoufleert de PVV-leider zijn grote inhoudelijke concessies aan de formatietafel op sociale media juist met harde aanvallen. En geregeld haalt Wilders uit naar de onderhandelende partijen. Hij verspreidde een column waarin Omtzigt een ‘katholieke gluiperd’ genoemd werd en de PVV-chef zet de onderhandelingen onder druk met een eis over financiën of asiel.
Het leidt tot de vraag: Wil Wilders wel? Is hij echt een kabinet aan het vormen, of wacht hij tot een van de andere partijen afhaakt om dan genadeloos toe te slaan en nog sterker uit de volgende verkiezingen te komen.
Stoor me enorm aan ‘bezet gebied’. Dat vijandsbeeld is zo sterk, dat er bijna geen morele ondergrens aan de lijst van oplossingen ligt. En het zal zo’n vaart niet lopen, maar deze richting moet je überhaupt niet op willen.
Wilders in debat met Wilders
The embedded tweet could not be found…