Het kabinet gaat vrijwel zeker de verzoeken van de NAVO inwilligen om meer manschappen uit te zenden richting de NAVO-landen die grenzen aan Oekraïne, melden ingewijden aan de NOS.
De spanning in meerdere Oost-Europese landen is opgelopen sinds de Russische aanval op Oekraïne. Deze landen aan de randen van het NAVO-gebied worden nu militair versterkt. Doel is om de NAVO-zichtbaarheid te vergroten en daarmee de Russen af te schrikken.
Er gaat vermoedelijk een lading Patriot-raketten naar Slowakije. 150 militairen sluiten aan bij deze luchtverdedigingsraketten. Ook liggen er plannen klaar voor een missie samen met Franse militairen in Roemenië. Hier gaat het om circa 200 Nederlandse manschappen. Woensdag gaat een regeringsdelegatie naar Parijs voor overleg over de gespannen situatie aan de grenzen van Oekraïne.
Er zijn sinds afgelopen week al 150 militairen van de Luchtmobiele Brigade in Roemenië gestationeerd voor een oefening in de buurt van Oekraïne. Deze oefening is verplaatst van Duitsland naar Roemenië in verband met de Russische inval.
Ook zijn er 270 Nederlandse militairen in Litouwen aanwezig en vliegen Nederlandse gevechtsvliegtuigen boven Polen. Ditzelfde plan ligt in de pijplijn voor Bulgarije. Binnenkort wordt door het kabinet een besluit genomen over uitbreiding van de Nederlandse troepenmacht in Oost-Europese NAVO-lidstaten.
Minister Ollongren van Defensie inspecteerde de troepen in Roemenië. "Roemenië grenst aan Oekraïne. De oorlog is voor de mensen hier nog veel dichterbij dan voor ons", legt Ollongren uit. "Het is een aanval op Oekraïne, maar eigenlijk ook een bedreiging voor ons. Van onze normen en waarden, onze vrijheid. Dan moet je er juist zijn als NAVO en is het heel belangrijk dat wij als Nederland laten zien dat we ons steentje bijdragen. Als je ziet dat de Russische dreiging doorgaat, dan wil je de hele oostflank goed versterkt hebben."
Ook België stuurt manschappen naar Oost-Europa voor een duur van in ieder geval drie maanden. Er zijn 135 militairen op weg naar Constanta in Roemenië om zich bij een groep Franse militairen te voegen. Op locatie wordt samen getraind en worden militaire oefeningen uitgevoerd.
"In het kader van de oorlog in Oekraïne is het belangrijk om de aanwezigheid van NAVO-troepen te tonen", aldus Belgische premier De Croo. "We willen een antwoord geven op de forse dreiging aan de NAVO-grens."