Angela Merkel vindt niet dat ze in de 15 jaar van haar bewind te aardig is geweest tegen Poetin, zoals haar wordt verweten. Ze gaf haar eerste interview sinds haar aftreden. Een openbaar interview in het Berliner Ensemble, een theater in Berlijn. Ze vertelde dat het haar goed ging, dat ze veel luisterboek luistert en zich in het geheel niet verveeld.
En dat ze geen spijt heeft van haar aanpak van Rusland. Vooral het verwijt dat ze Oekraïne in 2008 had moeten toelaten tot de Navo vindt ze onterecht.
Merkel zegt dat Oekraïne toen anders was, nog niet stevig verankerd als democratie en geregeerd door corrupte oligarchen. En als kanselier, met het oog op toetreding tot de NAVO, was ze er zeker van dat de Russische president
Vladimir Poetin 'dat niet zou laten gebeuren'.
Het is een tragedie dat het niet mogelijk was om de oorlog definitief te voorkomen. Maar achteraf gezien hoeft ze zichzelf niet de schuld te geven dat ze niet genoeg probeert om het te voorkomen. "Het geeft me wat rust."
Je kunt merken dat Merkel opnieuw diep heeft nagedacht over haar relatie met Poetin. Tijdens haar kanselierschap, zegt ze zelf, speelden vragen die voortkwamen uit de ineenstorting van de Sovjet-Unie een rol. Poetin vertelde haar dat het de grootste catastrofe van zijn leven was. Voor haar was het echter het grootste geluk. "Deze onenigheid is bleef", zegt Merkel. Poetins "haat en vijandschap" is gericht tegen het westerse democratische model. Dat zei ze ook altijd. Maar daarom "kon ik niet doen alsof hij niet bestaat en niet met hem praten".
In de laatste paar maanden van haar kanselierschap was het haar duidelijk "dat er iets ergs ging gebeuren". Interessant is Merkels reactie op de vraag of Poetin heeft gewacht tot ze geen kanselier meer was. Ze geeft een lang antwoord, maar ze zegt geen nee.