Ruim een half jaar geleden viel het kabinet, drie maanden geleden waren er verkiezingen en er is sindsdien niets bereikt om tot een nieuwe regering te komen. En de komende week staat ook alles stil: de partijen willen niet onderhandelen, ze willen een weekje rust.
,,Ze zijn inmiddels bijna drie maanden verder, en er is maar op zeventien dagen onderhandeld. Tien miljoen mensen hebben gestemd. Je hebt de verantwoordelijkheid om snel een kabinet te smeden. Ik snap allemaal wel dat het prettig is om een week vrij te hebben, maar twee dagen was ook een optie geweest,'' zegt Henk Kamp tegen het AD.
Misschien maakt het voor het eindresultaat niet veel uit en komt een nieuw kabinet niet trager tot stand door deze nieuwe week van stilstand, maar raar is het wel.
De nieuwe informateur Kim Putters doet intussen alsof hij druk bezig is. Hij ontvangt een aantal wetenschappers om er achter te komen wat een extraparlementair kabinet is...
Hij ontvangt Mirko Noordegraaf, Mark Bovens (beiden Universiteit Utrecht), Arco Timmermans (Universiteit Leiden) en Claes de Vreese (Universiteit van Amsterdam). Die laatste zal Putters meer vertellen over de Deense politiek die al jaren ervaring heeft met minderheidskabinetten.
De PvdA'er Putters wil onder meer weten onder welke voorwaarden bepaalde kabinetsvormen kunnen werken en wat je daar dan voor nodig hebt. Een meerderheidskabinet over rechts lijkt niet mogelijk omdat NSC niet met de PVV, de grootste partij, in een kabinet wil.
NSC-leider Pieter Omtzigt heeft veelvuldig aangegeven veel te zien in een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet. Voor die laatste vorm heeft VVD-leider Dilan Yeşilgöz nu ook een voorkeur. Maar het is onduidelijk wat een extraparlementair kabinet precies inhoudt.
D66-leider Rob Jetten: ,,Ik concludeer dat we 85 dagen na de verkiezingen vooral heel veel tijd hebben verspild. We hebben veel gepraat, maar er is geen resultaat.''