Ronald Plasterk is (nog) niet voorgedragen als kandidaat-premier door de PVV omdat NSC-leider Pieter Omtzigt dat heeft geblokkeerd. Dat melden bronnen aan NRC. Die twijfel komt voort uit een vertrouwensbreuk die eerder in de formatie al ontstond, en lijkt te zijn versterkt door recente publicaties van NRC over een integriteitskwestie rond Plasterk. Plasterk heeft zich op dubieuze wijze verrijkt door een patent te verkopen waarom hij vermoedelijk niet het alleenrecht had.
Zijn naam gaat al een paar dagen rond als kandidaat-premier van PVV-leider Geert Wilders. Voor de schermen wilde geen van de formerende partijleiders de afgelopen dagen die naam bevestigen, maar het werd ook niet ontkend. Achter de schermen klinkt nu dat vragen en twijfels bij NSC de reden zijn dat Wilders zijn premierskandidaat niet al deze week publiek kon maken.
Al tijdens de informatie knetterde het tussen Omtzigt en Plasterk. Omtzigt is heel precies en Plasterk een rommelaar: dat ging niet goed.
Toen Plasterk in het Kamerdebat Omtzigt openlijk verwijten maakte was de liefde helemaal voorbij.
De NSC-leider stapte in februari uit de formatiegesprekken, nadat hij Plasterk ervan had beschuldigd informatie te hebben achtergehouden en pas op een laat moment te hebben gedeeld met de onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB.
Plasterk onthulde daarna, in het debat in de Tweede Kamer over zijn eindverslag, dat Omtzigt het ritje naar dat hotel had gemaakt in de dienstauto met chauffeur die voor de informateur bedoeld was.
Wat de twijfels bij NSC over Plasterk als premier versterkt, is het onderzoek dat Amsterdam UMC instelt naar hoe Ronald Plasterk het alleenrecht claimde en kreeg op patentaanvragen voor kankertherapie. Vorige maand onthulde NRC dat Plasterk zich de publieke kennis van het AUMC en een wetenschapper toe-eigende en daardoor miljonair werd, het AUMC met lege handen achterlatend. Aanvankelijk steunde het AUMC Plasterk, maar begin deze maand maakte de instelling een draai en gaf het aan een onderzoek te beginnen naar de gang van zaken.