Volgens oud-Amerika-correspondent Max Westerman staat Donald Trump klaar om nóg meer macht naar zich toe te trekken. Hij voorspelt dat een herverkiezing van Trump niet alleen de Amerikaanse democratie op het spel zet, maar ook de relatie met westerse bondgenoten zal verslechteren. "Hij is veel beter voorbereid op de machtsgreep dan vorige keer.”
Trump heeft al eerder bewezen dat hij niet zomaar zal accepteren dat hij verliest. Westerman somt op: hij weigerde vier jaar geleden zijn nederlaag te erkennen, moedigde de Congresbestorming aan, boycotte de inauguratie van zijn opvolger, en houdt ondanks een trits aan verloren rechtszaken vol dat de verkiezingen van 2020 'gestolen' zijn. En nu, zegt Westerman in BNR's Big Five, is hij vastbesloten om nóg verder te gaan.
"Als hij straks niet als winnaar uit de bus komt, dan is het dus weer fraude van de Democraten. Hij gaat opnieuw, als hij verliest, die uitslag proberen te saboteren. En dit keer is hij daarop nog veel beter voorbereid dan de vorige keer", waarschuwt Westerman. Dit keer staan overal 'legers advocaten' paraat en zijn in veel staten strategische Trump-aanhangers op invloedrijke posities binnen de kiesraden geplaatst. Diezelfde kiesraden kunnen straks besluiten om de certificering van de verkiezingsuitslag tegen te houden.
Mocht de uitslag in de cruciale swing states nipt zijn, dan is volgens Westerman de kans groot dat Trump de resultaten zal aanvechten. Maar er staat meer op het spel dan alleen een juridisch steekspel. Als Trump opnieuw president wordt, voorziet Westerman een nog machtiger presidentschap waarin Trump 'veel meer macht naar zich toe wil trekken' dan zijn voorgangers. Hij wil niet alleen onafhankelijke ambtenaren vervangen door loyale aanhangers, maar ook rechters door 'Trump-rechters'.
En Trump is al goed op weg, aangezien eerdere benoemingen van rechters bijvoorbeeld al hebben geleid tot de afschaffing van het landelijke recht op abortus. Als Trump een tweede termijn krijgt, waarschuwt Westerman, 'zal hij de Amerikaanse democratie nog verder uithollen'.
De Amerika-kenner heeft er eerder voor gepleit om Trump buiten het kiessysteem te plaatsen, en dat vindt hij nog steeds. Trump is volgens hem een gevaar, en openlijk vijandig tegenover de democratie. "Als je dan ook probeert een vreedzame overgang naar een volgende president tegen te houden, een bestorming van het Congres – in wezen een staatsgreep – aanmoedigt, dan ben je voor mij niet een vriend van de democratie. Dan speel je het spel niet volgens de regels en dan moet je eigenlijk uit het spel weggehouden worden", concludeert Westerman.