Aantal overnachters in Ter Apel blijft schommelen rond 2300

Samenleving
door anp
vrijdag, 26 april 2024 om 13:29
anp260424128 1

TER APEL (ANP) - In Ter Apel hebben in de nacht naar vrijdag 2291 mensen overnacht in het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Bij de nachtopvang in Zuidwolde sliepen 220 mensen. De capaciteit voor de plekken is respectievelijk 2000 en 200, en dus was het opnieuw overvol op de locaties.

Er sliepen minder mensen in Ter Apel dan de 2355 op donderdag, desondanks zet de trend van hoge aantallen door. Al een week lang schommelt het aantal overnachters daar rond de 2300 mensen, driehonderd meer dan afgesproken. Het totaal aan dwangsommen voor het overschrijden van het maximum ligt nu op 765.000 euro.

In een brief aan de Tweede Kamer liet demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg donderdag weten dat afgelopen week meerdere dagen mensen op een matras op de grond in een wachtruimte hadden doorgebracht. "Dit is niet de bedoeling en laat zien hoe acuut het tekort aan plekken is", schreef Van der Burg, waarna hij zijn oproep weer eens herhaalde dat iedereen "zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn steentje bijdraagt" om het tekort op te lossen.

Sluiting locaties

Die herhaalde oproepen van onder anderen Van den Burg, het COA en gemeente Westerwolde hebben tot nu toe geen grote structurele oplossingen opgeleverd. Her en der komen er kleine (crisis)noodopvanglocaties bij in gemeenten, maar tegelijkertijd sluiten andere locaties.

Zo moet voor 1 mei de locatie in Nijmegen met capaciteit voor 1200 mensen leeg zijn. "Daar zijn nu nog honderden mensen", aldus een COA-woordvoerder. Lukt het niet het terrein op tijd leeg te krijgen, dreigen ook daar dwangsommen van de gemeente.

Extra belasting

De opvang ligt nu vaak bij gemeenten die al veel doen, ziet de woordvoerder. "Daar vragen we of ze kunnen verlengen, want sluiten lukt niet. Maar dat houdt een keer op, dat begrijpen wij ook. Er zijn afspraken met omwonenden en de gemeenteraad." Ook worden die gemeenten extra belast omdat het COA nu probeert mensen voor langere tijd in een hotel onder te brengen in de buurt van een asielzoekerscentrum, zodat hulp dichtbij is.

De overheid kijkt ondertussen welke plekken van het Rijk aangewezen kunnen worden voor opvang. "Zoals rijksoverheidsterreinen en defensieterreinen, maar wij hebben nog geen concreet aanbod of oplossing binnengekregen", aldus de COA-woordvoerder.