Het is al in menig onderzoek aangetoond: mensen in steden hebben vaker psychische problemen dan dorpsbewoners. Maar komt dat doordat mensen die het psychisch zwaarder hebben, meer in steden wonen of is er echt iets in de stad dat hen ongelukkiger maakt?
“Mensen in grote steden zijn vaker depressief, angstig of kampen met verslavingen,” aldus professor klinische psychologie Claudi Bockting
in het Parool. “Met name als meer dan de helft van de bevolking van een land in stedelijke gebieden woont, zien we daar aanwijzingen voor.”
Wereldwijd woont op dit moment ongeveer de helft van de bevolking in steden. Over 25 jaar geldt dat zelfs voor zeven op de tien mensen. In steden wonen relatief veel mensen met een lagere sociaaleconomische status, iets wat samenhangt met meer psychische problemen. Op het platteland wonen bijvoorbeeld minder mensen met een immigratieachtergrond en minder mensen zonder opleiding.
Daarnaast is het leven in de stad stressvoller. “De stedeling wordt meer geconfronteerd met stressvolle situaties,” aldus Bockting. “De stadsmens die in de ochtendspits naar het werk fietst, moet beter opletten dan iemand die dat op het platteland doet. Fietsfiles, snelle e-bikes, auto’s, scooters, wandelaars en rinkelende trams zorgen voor meer prikkels dan fluitende vogeltjes.” En veel stress kan in combinatie met andere factoren weer leiden tot psychische problemen.