BioNTech hoopt vaccinproductie te kunnen opvoeren

Samenleving
door anp
vrijdag, 01 januari 2021 om 12:07
biontech hoopt vaccinproductie te kunnen opvoeren1609499300

Het Duitse BioNTech verwacht eind januari meer duidelijkheid te hebben over de mogelijkheden om de vaccinproductie op te voeren. Dat zegt topman Uğur Şahin, die in een interview met Der Spiegel ook kanttekeningen plaatste bij het inkoopbeleid voor vaccins van de Europese Unie.

Het middel van BioNTech en het Amerikaanse Pfizer is momenteel het enige goedgekeurde coronavaccin in de Europese Unie. Daar begonnen de meeste lidstaten eind vorig jaar met vaccineren. In Duitsland klaagden sommige regionale bestuurders dat minder doses van het middel worden geleverd dan is toegezegd.

"Op dit moment ziet het er niet goed uit", zei Şahin in het interview over de beschikbaarheid van vaccins. "Er ontstaat een gat omdat er een gebrek is aan andere goedgekeurde vaccins. We moeten dat gat vullen met ons eigen vaccin." Het opvoeren van de productie is volgens hem een uitdaging. "Het is niet alsof er wereldwijd gespecialiseerde fabrieken staan die nu niet worden gebruikt en die vanaf dag één het vaccin kunnen produceren op de vereiste kwaliteit."

Andere vaccins

Het vaccin van BioNTech/Pfizer wordt ook gebruikt in de Verenigde Staten. Dat land bestelde afgelopen juli al 600 miljoen doses. De EU regelde in november dat het toegang zou krijgen tot 300 miljoen doses. Brussel heeft namens de lidstaten ook contracten gesloten met andere farmaceuten die werken aan coronavaccins, maar die middelen zijn nog niet goedgekeurd voor gebruik in de EU.

De BioNTech-oprichter vermoedt dat de EU zich heeft verkeken op de snelheid waarmee andere coronavaccins goedgekeurd zouden worden. "Kennelijk bestond de indruk: we krijgen genoeg, het valt wel mee en we hebben het onder controle", zei hij. "Ik vond dat verbazingwekkend."

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al wel meerdere vaccins goedgekeurd. In de EU moet het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) die middelen beoordelen. Die instantie beslist naar verwachting op 6 januari of ook het coronavaccin van Moderna gebruikt kan worden.