Het conflict tussen Groot-Brittannië en Spanje over Gibraltar is nog altijd niet opgelost. De Britten willen nu juridische stappen ondernemen.
De Britse premier, David Cameron, is erg teleurgesteld over het doorzetten van de scherpe Spaanse grenscontroles bij de grens van Gibraltar. Hij overweegt om de juridische weg te bewandelen. Dat zou betekenen dat er eerst een officiële klacht wordt ingediend bij de Europese commissie, vanwege de belemmering van vrij verkeer. Uiteindelijk kan de zaak aan het Europese Hof van Justitie worden voorgelegd. Dat zou overigens wel een unicum zijn.
Gibraltar hoort al sinds het verdrag van Utrecht in 1713 bij het Verenigd Koninkrijk. In verschillende referenda geeft zo'n 99% van de 30.000 inwoners aan dat zo te willen houden. Toch wordt er al eeuwenlang ruzie over gemaakt. Vooral de strategische ligging maakt de rots altijd erg interessant.
Tegenwoordig vindt Spanje steeds een nieuwe reden om het leven van de inwoners zuur te maken. Eerder verscherpte het de grenscontroles om smokkelen te bestrijden. Het laatste argument is een kunstmatig rif dat Gibraltar heeft aangelegd. Daarmee wil het Spaanse vissers weren, die hun vis zouden stelen. Dat wordt door Spanje bestraft met de hernieuwde scherpe controles aan de grens. Het gevolg zijn urenlange files om het land in of uit te komen. Ook dreigt Spanje het luchtruim dicht te gooien en €50 te vragen voor het passeren van de grens.
Boris Johnson, burgemeester van Londen, is duidelijk. In een ingezonden brief in de Telegraph noemt hij de actie van Spanje een afleidingsmanoeuvre voor de economische problemen en corruptieschandalen.
Op dit moment zijn Britse oorlogsschepen vertrokken voor oefeningen in de Middellandse Zee. Een van de schepen doet Gibraltar aan, maar dat is puur toeval volgens de Britten.
Bron(nen): BBC Economist Daily Telegraph