Rond de tijd dat de Schotten en andere Britten vrijdag aan het ontbijt zitten, krijgen ze te horen of ze nog bij elkaar horen. Miljoenen inwoners van Schotland stemden donderdag over onafhankelijkheid. Het tellen van de ja- en nee- stemmen gaat de hele nacht door.
De belangstelling voor het referendum was donderdag enorm. Toen 's ochtends de ochtendnevel nog over Edinburgh hing, stroomden de inwoners van de Schotse hoofdstad al in groten getale naar de stemlokalen. Zakenmensen, gepensioneerden, jonge koppels en gezinnen kwamen 'ja' of 'nee' zeggen tegen een onafhankelijk Schotland.
,,Het is absoluut historisch. Het is de grootste beslissing voor generaties'', aldus een man in pak met een koffertje waar een blauw-witte 'ja'-sticker op prijkt. ,,Dit is misschien wel het belangrijkste moment in het leven'', zei een moeder met twee zoontjes, die tegen onafhankelijkheid is.
Gepolitiseerd
Schotland is de afgelopen maanden volkomen gepolitiseerd geraakt. Dat 97 procent van de kiesgerechtigden -voor het eerst ook jongeren vanaf 16 jaar - zich voor het referendum heeft geregistreerd, bewijst dat.
Nationalist, premier en initiatiefnemer van het referendum Alex Salmond heeft de afgelopen weken geen mogelijkheid onbenut gelaten om het Schotse zelfvertrouwen op te krikken . ,,De toekomst van Schotland moet in de handen van Schotland zijn. Dit is de kans van ons leven en die moeten we met beide handen grijpen'', aldus Salmond, tijdens een laatste bijeenkomst in Perth.
Eigen beslissingen
De onafhankelijkheidsbeweging vindt dat de Schotten in staat moeten zijn hun eigen leiders te kiezen en hun eigen beslissingen te nemen, in plaats van geregeerd te worden vanuit Londen.
De tegenstanders van onafhankelijkheid, die in de peilingen een kleine meerderheid hebben, denken dat Schotland welvarender en veiliger is als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Ook vinden zij de banden tussen de Britse volkeren te nauw om te verbreken.