Discussie over Afrika-record van Britse ultrarunner

Samenleving
door anp
maandag, 08 april 2024 om 15:47
bijgewerkt om maandag, 08 april 2024 om 16:07
anp080424144 1
De bewering dat de Britse ultrarunner Russ Cook als eerste persoon de lengte van Afrika te voet heeft afgelegd, leidt meteen tot discussie. De World Runners Association (WRA) beweert volgens nieuwssite The Independent dat een van de eigen leden in 2010 die prestatie op zijn naam heeft gezet. Het zou gaan om de Deen Jesper Olsen.
Cook legde in 352 dagen meer dan 16.000 kilometer af. Hij haalde met die risicovolle tocht tonnen op voor goede doelen en kreeg een heldenontvangst in Tunesië. "Hij kan niet claimen dat hij de eerste persoon is die de hele lengte van Afrika rennend heeft afgelegd", reageert een WRA-lid volgens The Independent. "We feliciteren Russ van harte, maar we willen niet dat de prestatie van Jesper ondergesneeuwd raakt."
Olsen zou veertien jaar geleden van Taba in Egypte naar Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika zijn gelopen. Die tocht nam volgens de WRA zo'n 434 dagen in beslag. Die route was duizenden kilometers korter dan die van Russ, maar volgens de organisatie is dat niet relevant voor dit record. Dat draait om de vraag wie de hele lengte van het continent heeft afgelegd.
Daarnaast heeft zich volgens de krant ook een andere persoon, Nicholas Bourne, gemeld die zegt recordhouder te zijn. Bourne benadrukt in de krant dat hij geen afbreuk wil doen aan de prestatie van Cook. Hij stelt dat ook vaker discussie ontstaat over dit soort records, omdat er geen overkoepelend orgaan is dat er toezicht op houdt. "Petje af voor Russ hoor", aldus Bourne. "Het is een uitzonderlijke prestatie."