Bij dat prachtige kerstmaal hoort voor veel mensen ook een goede wijn. Maar hoe zoek je die uit? De meesten gaan uitgebreid de etiketten van flessen bestuderen. Die kunnen echter bedrieglijk zijn. Business Insider sprak met wijnkenner Felipe Carvallo. Die legt uit waar je op moet letten en waarop vooral niet. Op veel etiketten staat met welk eten de wijn goed combineert. Dat lijkt handig, vooral als er lekker veel maaltijdsuggesties op staan, maar eigenlijk moeten er alarmbellen afgaan als je al te algemene voedseladviezen ziet. "Als het lekker is bij pasta en andere hele standaard gerechten dan is het een heel neutrale wijn die feitelijk overal lekker bij smaakt. Je krijgt dan meestal een standaardwijntje waar niets mis mee is, maar waar je ook niet heel blij van wordt," klinkt het. Het is iets waar weinig mensen naar kijken, maar het alcoholpercentage in wijn kan een goede voorspeller zijn van de zoetheid. "Over het algemeen geldt dat een relatief laag alcoholpercentage in witte wijn erop wijst dat er wat suiker is achter gebleven die niet is gefermenteerd," aldus Carvallo. De wijn is dan dus zoeter. Iets waar mensen wél heel vaak naar kijken is de druivensoort, terwijl dat lang niet altijd zo belangrijk is. Als er dus geen druivensoort staat vermeld, hoef je de fles niet direct te laten staan. "Vooral in de Oude Wereld, zoals bij veel Franse wijnen, wordt de wijn gelabeld op basis van de plaats waar hij vandaan komt en niet op basis van de druivensoort. Het is een typisch Nieuwe Wereld-fenomeen om de druivensoort op het etiket te vermelden. Laat je daar dus niet door weerhouden. Er zijn tal van andere factoren die de smaak van wat je drinkt compleet kunnen veranderen, zoals dus de plaats waar de wijn is geproduceerd," weet de wijnexpert.